pixel

КЕВР ще реши на 7 април за цената на топлоенергията

КЕВР ще реши на 7 април за цената на топлоенергията

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание на 7 април ще вземе окончателното решение за повишаването на топлинната енергия, заяви председателят на Комисията Иван Иванов след открито заседание на комисията.
 
Запитан дали КЕВР няма да отложи своето решение, докато не се събере 44-то Народно събрание и правителството, Иванов заяви, че това не може да стане, защото от 1 април „Газпром“ начислява по-високи цени в доставките към „Булгаргаз“.

На протестиращи граждани срещу предлаганите нови цени на топлоенергията Иванов каза, че Комисията не може да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена. Тази цена зависи от договора, който България има с „Газпром“ за доставка, от ценообразуващата формула, в която участват цяла кошница от петролни продукти и от цените на суровия петрол на международните пазари, както и от курса между долара и българския лев.
 
„Жалко е, че се създава невярна представа, че Комисията регулира тази цена. Ние просто проверяваме дали тя съответства на договора с „Газпром“ и разбира се, на наредбите за регулиране на цените на природния газ“, поясни Иванов.

В България има немалко хора, чиито доходи са под границата на бедността или около нея – това са над 400 000 домакинства. По тази причина разработихме миналата година с министъра на енергетиката Теменужка Петкова мерки за защита на енергийно уязвимите потребители.
 
„Внесохме ги в Министерството на труда и социалната политика и очакваме от тях отговор. Преждевременната оставка на правителството спря този процес, но считам, че това трябва да бъде едно от първите действия на новото правителство“, заяви още Иван Иванов.

dariknews.bg

Може да харесате още...