pixel

Кипър строи първия еко-град в Европа

Кипър строи първия еко-град в Европа

Световната мода за изграждане на еко-градове, което ще рече въглеродно неутрални селища, постепенно набира скорост. Може би най-известният проект за еко-град е „възобновяемият град“ Масдар Сити в ОАЕ. Новият лидер в зелените технологии Китай също гради еко-град като модел за бъдещия градски живот. Ето, че възобновяем град ще има и в Европа.

Най-голямата строителна компания в Кипър, Leptos Group започна изграждането първия в Европа еко-град, съобщи TechNews.bg. Neapolis Smart EcoCity ще заема площ от 110 хектара и ще използва интелигентна система за управление на енергията и вода. Ще има около 520 хиляди квадратни метра застроена площ. Очаква се проектът да генерира брутна добавена стойност в размер на над 2,5 млрд. евро, съобщи paphosuncovered.com.

Освен интелигентни инженерни системи градът ще използва алтернативни източници на енергия. Предполага се, че геотермални и слънчеви източници ще осигуряват 25% от енергията, необходима на Neapolis Smart EcoCity.

В града ще бъдат построени център за изследвания и разработки, частен англоезичен университет, международен бизнес център, както и търговски центрове, хипермаркети, офиси, паркове на културата и здравето и др.

Реализацията на проекта ще отнеме 13 години. Много наблюдатели виждат в него образа на градовете на бъдещето. Това ще бъде първият европейски град, в който ще „съжителстват” по екологичен начин бизнес, наука, образование, култура и здравеопазване.

Първата фаза на този проект предвижда изгражданe на болница и няколко жилищни сгради. Този етап вече е стартиран. Първите имоти за продажба се очакват през втората половина на този начален етап. За него са предвидени над 171 млн. евро инвестиции.

Болницата ще има 120 легла и ще бъде част от ултрамодерен Здравен парк, чиято задача е да генерира „медицински туризъм“ в региона. Центърът ще включва още и Здравен център Neapolis, Център за рехабилитация Neapolis, Онкологичен център Neapolis, СПА център Neapolis.

Общо проектът ще създаде 8000 нови работни места до края на 2018 г., допринасяйки значително за местната икономика.

Ние виждаме разработването на проекта Neapolis Smart EcoCity подобно на „Градините на Афродита“, представяйки бъдещето на градското и интелигентния, екологичен градски живот. Той е първият такъв проект в Кипър и ще бъде един от най-големите в Европа“,казват от Leptos Group.

greentech.bg

Може да харесате още...