pixel

Китай излезе начело на бързо растящия смарт грид пазар

Китай излезе начело на бързо растящия смарт грид пазар

Китай бе определена за страната, която е водещ пазар в света на технологиите за интелигентни мрежи. Това се случва за пъртви път и отнема „титлата“ на досегашния пазарен лидер – САЩ – когато става дума за инвестиции в смарт мрежи.

Анализаторската компания Bloomberg New Energy Finance (BNEF) публикува нови данни за световния пазар на смарт грид технологии, потвърждавайки, че общите инвестиции в сектора са достигнали рекордните 14,9 милиарда долара през 2013 г. Това на фона на 14,2 млрд. долара инвестиции, регистрирана през 2012 година.

В доклада се подчертава допълнително позицията на Китай като най-бързо разширяващ се пазар на чисти технологии в целия свят. Инвестициите в интелигентни мрежи там са достигнали 4,3 млрд. долара. Това е доста повече от онези 3,6 млрд., инвестирани в САЩ, чиито пазар се е свил с една трета след края на няколко проекта за държавно финансирани стимули.

По данни на BNEF, в Китай в момента има малко под 250 милиона интелигентни измервателни уреди, монтирани в домове и офиси в цялата страна. Година по-рано са били монтирани само 62 милиона умни устройства.

Сега глобалният смарт-грид пазар е на прага на още по-ускорен растеж, според BNEF, тъй като редица страни започват да въвеждат мащабни и амбициозни програми за разгръщане на интелигентни мрежи.

Докладът описва Европа като втори „спящ гигант“ за смарт грид сектора. Едва 55 милиона интелигентни измервателни уреди са инсталирани в целия блок. Прогнозата е обаче, че техният брой скоро ще се утрои тази година, защото ще бъдат инсталирани още 180 милиона такива устройства до 2020 г. Великобритания, Франция и евентуално Германия са водещи фактори за този растеж с техните дългоочаквани програми за смарт-мрежи.

Азия също е на прага на „години на растеж“. Япония, Южна Корея и Индия се очаква да увеличат инвестициите си в технологията. Що се касае до Китай, тя след известно време дори ще започне нова вълна от инсталации на умни измервателни уреди, които да заменят някои от по-старите технологии, внедрени още при първата вълна на разгръщане на смарт-грид в страната.

Пазарът на операторско оборудване – системите за автоматизация на дистрибуцията, които помагат на операторите на мрежи по-лесно да намират и поправят проблеми в мрежите, ще се увеличи от $4,4 млрд. през 2012 г. до $ 5,4 млрд. миналата година.

greentech.bg

Може да харесате още...