pixel

Китай предлага данъчни облекчения за слънчева енергия

Китай предложи данъчни облекчения за производителите на продукти за соларна енергия в опит за спасяване на страдащия сектор, а също и като част от опитите си за справяне със замърсяването.

Производителите ще си получават обратно 50% от данъка върху добавената стойност от 1 октомври 2013 г. до 31 декември 2015 г., обяви държавната агенция Синхуа.

Китайските фирми се оформиха като основни участници в бизнеса със слънчева енергия през последните години. Но слабото търсене и търговските войни доведоха до свръхкапацитет, оставяйки водещите фирми затънали в огромни дългове.

Според доклад на Синхуа, десетте най-големи соларни производители имат общо 100 млрд. юана дългове (12 млрд. евро).

През последните години икономиките по целия свят, особено развитите страни, се насочиха към въвеждане на възобновяеми енергийни източници. Китайските фирми бързо се ориентираха и се включиха в пазара, като се превърнаха във водещи играчи в сектора. Но силният спад на цените в съчетание със забавянето на търсенето, породено от икономическата криза, накърни глобалния соларен бизнес и китайските фирми закономерно поеха основната тежест.

Освен всичко се разгоряха и търговски войни, в рамките на който САЩ и ЕС обвиниха китайските фирми в нелоялна конкуренция – дъмпинг на пазара на соалрни продукти. Китай, естествено, отрече тези обвинения, но въпреки всичко търговските спорове накърних допълнително соларния сектор в страната.

greentech.bg

Може да харесате още...