pixel

Китай ще наказва автопроизводителите, които правят неекологични коли

Китай ще наказва автопроизводителите, които не се съобразяват с новите изисквания за разхода на гориво при пътническите превозни средства, влизащи в сила от 2015 г. Санкциите ще се изразяват в ограничаване на производството им и публично назоваване на фирмите.

Наказателните мерки за нарушителите на вече обявените правила за горивна ефективност отразяват най-новите усилия на Пекин да се бори със замърсяването и да насърчава по-ефективно използване на енергията.

Освен това мерките би трябвало да подтикнат автомобилните производители – както чуждестранни, така и местни – да възприемат някои по-авангардни технологии, като например бензиново-електрическите хибриди и изцяло електрическите автомобили.

Правилата за икономия на гориво в Китай включват цел от средно 6,9 литра на 100 километра през 2015 г. и 5 литра на 100 км. през 2020 г. Те се отнасят за всички автомобили в корпоративните автопаркове и влизат в сила на 1 ноември.

Китай публично ще назове производителите на автомобили, които не отговарят на целта. Освен това държавата ще забрани производството на нови модели, които не отговарят на нормите за икономия на гориво. Тя се базира на специална формула, базирана на тегло.

Правителството също така ще отказва всякакви планове за разширяване, подготвяни от , докато не представят планове за подобрение на горивната ефективност на моделите си.

Джеймс Чао, директор на IHS Automotive за региона на Азия и Тихия океан, казва, че наказателните мерки за 2015 г. надали ще доведат до пазарни сътресения, тъй като повечето автомобилни производители вече са в състояние да се съобразят с изискванията.

greentech.bg

Може да харесате още...