Китай започва мащабно рециклиране на батерии от електромобили

В Китай се експериментира пилотна система за рециклиране на батерии от електрически автомобили в 17 града и региона. Целта е да се предотврати възникващата заплаха от замърсяване.

По данни на Министерството на индустрията през първите шест месеца на тази година в Китай са произведени 413 200 електрически превозни средства. Това е с 94,9% повече в сравнение с предходната година. Продажбите са се увеличили повече от два пъти до 412 000 броя за периода.

Държавната информационна агенция Синхуа обяви от своя страна, че Китай е произвел 37,35 милиона киловатчаса батерии за нови превозни средства миналата година.

Амбициите на Китай са до 2020 г. да достигне годишно производство на електрически автомобили от около 2 милиона броя. Наскоро обаче правителството предприе действия за ограничаване на броя на производителите до 102 фирми, които произвеждат 355 различни модела електрически автомобили.

Министерството на промишлеността и информационните технологии обяви, че градовете и регионите ще насърчат производителите на автомобили да създават центрове за рециклиране и да си сътрудничат с производителите на акумулатори, продавачите на автомобили и търговците на скрап, за да изградят регионални системи за рециклиране. Цялата индустриална верига трябва да бъде напълно мобилизирана, за да се гарантира, че батериите от електромобили биват рециклирани.


Вижте също...