pixel

Китайски инвеститор се интересува от проекта за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“

Голям китайски инвеститор идва у нас, за да проучи възможността за участие в изграждането на нова мощност в АЕЦ Козлодуй. Правителството ще създаде смесена работна група, която да води и преговори и в срок от 4 месеца да изработи варианти за реализация на тази инвестиция, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той не посочи името на китайската компания, но уточни, че е с огромен опит в енергетиката и няколко десетки милиарда долара годишен оборот. Целта е да бъде намерен стратегически инвеститор, който да финансира голяма част от проекта, без държавна гаранция, обясни още Дончев.

Първото изрично условие е, че един подобен проект би следвало да се реализира без държавни гаранции, каза Дончев.

„Ние не изключваме варианта държавата да има участие, по-скоро миноритарно. Все пак отбележете факта, че той се реализира на площадка, която е държавна собственост, така че ние имаме основание да претендираме в дял за този проект. Но разпределението на съучастие, дялово участие в инвестицията е много рано да се коментира“, каза той.

По думите чу това ще е резултат от работата на работната група след няколко месеца, както и отговор на въпроса има ли реалистичен сценарий за продължаване или ще се търси друг.

dariknews.bg

Може да харесате още...