pixel

Китайски ”умен прозорец” генерира енергия

Китайски ”умен прозорец” генерира енергия

Китайски учени разработиха концепция за „умен прозорец“, който регулира слънчевата топлина и може да генерира електрическа енергия, оставайки прозрачен.
Остъклените повърхности в сградите са главните виновници за загуба на топлина през зимата, а през лятото превръщат помещенията в истинска пещ. Именно преборването с тези неудобства имат за цел „умните прозорци“, които се адаптират според външните условия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

С тяхна помощ се намалява консумацията на енергия за отопление през зимата и за климатици през лятото.

„Главна иновация в нашата разработка е, че нашият продукт може едновременно да генерира и да спестява енергия“, заяви един от изследователите Гао Янфън от университета в Шанхай.

Основното предизвикателство за екипа било как да се запази при тези условия прозрачността на прозореца. Новата концепция се основава на използването на емулсия от частици ванадиев окис, притиснат „в сандвич“ от поликарбонатни плоскости.

Ванадиевият окис е химическо съединение, чиито свойства се променят в зависимост от температурата. Под 68 градуса по Целзий материалът е изолатор и прозрачен под инфрачервените лъчи, но над тази граница той става проводим и отразява инфрачервената светлина.

Прозорец с такава структура може да регулира слънчевата топлина и да генерира електричество, благодарение на фотоклетки, разположени около стъклото.

Цената на новия продукт няма да бъде висока и според Гао Янфън разработката е готова за внедряване в промишленото производство.

Иновационната технология е представена в сп. Nature Scientfic Reports.

dir.bg

Може да харесате още...