pixel

Китайски университет „облече“ общежитието си в слънчеви панели

Университетът Ксяотонг в Пекин постави редици от слънчеви панели върху цялата фасада на сградата на студентското общежитие в кампуса си, с цел да осигури икономия на енергия и по-чиста околна среда в известния с много замърсения си въздух столичен град. Използвани са разпределени фотоволтаици, за да се облекчи претоварването на мощностите.

През последните три години Китай популяризира специална програма Top Runner, за да насърчи компаниите да произвеждат соларни продукти с висока ефективност, като отпуска субсидии и предлага държавни договори. Китай, който е най-големият производител на слънчеви продукти в света, произведе общо 87 гигавата (GW) силиконови панели и 68 GW слънчеви клетки през миналата година. Понастоящем в страната има общо 130,3 GW инсталирани системи, работещи със слънчева енергия.

Неотдавна Китай обяви, че строго ще контролира разширяването на капацитета за производство на слънчева енергия и ще насърчава само иновативните проекти. В момента до второ нареждане е спряно одобряването на нови проекти, свързани със соларна енергия, е обявило Министерството на индустрията и информационните технологии.

Може да харесате още...