pixel

Класическата печка на дърва: удоволствие от огъня

HKI

Подмяна на старата камина, поддръжка на соларна система или термопомпа. или просто желание за уют и независимост. Експертите на Асоциацията за технологии за дома, отоплението и кухнята (HKI) представят преглед на най-разпространените видове печки.

Класическата печка на дърва: бързо удоволствие от огъня

Печките са изработени от стомана или чугун. По правило те имат голямо стъкло, което осигурява видимост към пламъците. Подовите печки често са облицовани с цветна керамика или пясъчник, варовик, сапунен камък или гранит. Те се предлагат в различни дизайни и класове и могат да бъдат монтирани практически във всяко жилище с подходящ комин. За да се използва топлината за по-дълго време или за да се задоволят ниските нужди от топлина на съвременните жилищни сгради, е възможно да се използват печки с вградена акумулираща маса. Те са снабдени с изляти елементи или шамот от вътрешната страна, които обгръщат изхода на димните газове на камината като мантия. По време на горенето част от топлинната енергия се събира в тази акумулираща маса. Когато огънят изгасне, топлината постепенно ще се освободи в жилищното пространство.

Отоплителна камина: голяма сцена за искрящи пламъци

Отоплителната камина прилича визуално на открита камина, но се различава преди всичко по това, че е оборудвана със затворена горивна камера с голям прозорец за наблюдение на пламъците. Това гарантира екологично изгаряне и ниски емисии. Освен това при поискване могат да се инсталират различни варианти за съхранение на топлината.

Кахлена печка: фокусът е върху топлината

Камината дължи името си на кахлите, които често украсяват външната ѝ част. Решаващият фактор е комбинацията от голяма горивна камера със сравнително малко зрително стъкло, така че директно в помещението се излъчва малко топлина; тя загрява по-скоро резервоара вътре. Кахлената печка има вътре нагревателен елемент, който в комбинация с метален топлообменник осигурява бърза топлина, а при керамичен резервоар – дълготрайна топлина.

Печка на пелети програмира отоплението

Пелетната камина обикновено изглежда като класическа печка на дърва. За разлика от нея обаче, тя не се захранва с дървени трупи, а със стандартизирани дървесни пелети, които се предлагат в чували. Подаването на гориво е автоматично: пелетите постъпват в горивната камера от контейнер за съхранение, вграден в камината, и се запалват автоматично. В зависимост от размера на контейнера и зададената мощност, печката може да работи няколко дни, без да се налага да се зарежда. Термостатът може да контролира количеството гориво и подавания въздух, за да се постигне желаната стайна температура.

Хибридните отоплителни системи допълват слънчевата енергия или термопомпата

Всички уреди на твърдо гориво могат да работят паралелно с термопомпа или соларна система, или да се комбинират, за да образуват цялостна система. Уредите с водни топлообменници са особено подходящи за тази цел. Веднага след като камината се запали, голяма част от генерираната топлина се подава към отоплителния кръг, като същевременно камината отоплява помещението, в което е инсталирана. По този начин слънцето и околният въздух осигуряват енергията през топлите месеци, докато камината на дърва осигурява екологично отопление през зимата.

Снимка: HKI

Може да харесате още...