pixel

Климатизацията на дома и видовете климатици за домашен конфорт

Климатизацията е процес, при който се постигат определени температурни параметри в помещението. В съответствие с изискванията процесът може да е в посока повишаване или намаляване на градусите.

Климатизирането на съществуващи жилища и кооперации в проект изискват различни подходи. В съществуващото жилищно строителство от панелен тип, монтирането на климатик е най-бързото и достъпно решение. Днес голяма част от 707-те хиляди панелни апартамента вече са оборудвани с климатици. Най-често в дома се използват инверторни климатици от т.нар. „сплит” или „мултисплит” системи.

Сплит системите

Зад това наименование се крият т.нар „домашни климатици”, които са сред най-разпространените системи за климатизация. Те се състоят от вътрешно и външно тяло, които са свързани посредством мрежа от медни тръби, в която тече хладилен агент. Външните тела се монтират на фасадата на сградата. Вътрешните тела най-често са за висок стенен монтаж. Възможно е да бъдат и касети за скрит таванен монтаж, или за открит таванен или подов монтаж. Сплит системите са най-евтиният вариант за климатизация и затова към момента са предпочитани на пазара.

Във фирма Рувекс може да намерите климатична техника с марката Hitachi, която отговарят на всички съвременни изисквания – ниска консумация на енергия, широк температурен обхват, богата гама функционални възможности, антибактериални филтри, работа с екологичен фреон, компактни размери, ниски нива на шум и др.

Благодарение на развитието на технологиите съвременните климатици са много икономични, безшумни и с висока производителност. Най-новите модели притежават вграден сензор за движение и присъствие, който настройва посоката на въздушната струя, когато потребителят променя местоположението си в помещението /например серията Premium на Hitachi/. Така се осигурява отличен баланс между желаният комфорт и консумацията на енергия. Основният недостатък на сплит системите е необходимостта от монтаж на външни тела за всяко помещение, което води отчасти до загрозяване на фасадата.

Мултисплит системите

Мултисплит системите са подходящи за климатизация на цялото жилище, тъй като при тях едно външно тяло захранва от две до четири вътрешни. И при тях, както и при единичните сплит системи, е възможна комбинация от вътрешни тела за стенен, скрит или открит таванен или за подов монтаж. Най-голямото предимство на тези системи е по-ниската консумация на електроенергия в сравнение с единичния сплит, тъй като е необходимо да бъде захранено само едно външно тяло. Друг плюс при избора на мултисплит климатик е по-добрият външен вид на сградата поради монтажа на един единствен агрегат.

Мултисплит системите налагат първоначално по-голяма инвестиция, тъй като технологията изисква по- мощен компресор, и необходимостта от полагане на трасета с по-голяма дължина в сравнение с единичните системи. Сериозен недостатък на тези климатици е, че ако външното тяло спре работа, изключват и всички вътрешни тела. При единичните сплит системи, ако аварира външният агрегат, без климатизация остава само едно помещение.

Инверторните мулти сплит системи Hitachi предлагани от Рувекс могат да отопляват или охлаждат както апартаменти, така и цели къщи, офиси или малки магазини. С тях може да се наслаждавате на приятна климатична среда в едното помещение докато си почивате и на постоянна температура в другото.

Внимание при монтажа

Обикновено хората не включват стойността на работата по инсталацията в първоначалния бюджет. Хората често пренебрегват важността на монтажа и искат да спестят пари от него, доверявайки се на „майстори по всичко”, което е грешка. Този подход крие огромни рискове, тъй като подлага климатичната инсталация на реалната опасност от нискоефективна работа при експлоатация.

Изборът на най- ниската цена не винаги е най-правилният. Проблемите често започват още с пускането на климатика. При некачествен монтаж останалите в тръбите въздух, влага и лошата изолация съсипват инсталацията. Потребителите остават с впечатлението, че климатикът работи, но дефектирането на устройството е въпрос на време.

Проблемите най-често са в трасето между вътрешното и външното тяло. Именно това пространство трябва да бъде много добре изолирано. Тънките медни тръби трябва да са добре бандажирани. Лошата изолация води до висок разход на електроенергия при активна работа. Друг проблем, който може да възникне при монтажа, е свързан с „подвеждането” на тръбите. Прекършването им води до по-ниско КПД на инсталацията.

Важен фактор за постигане на високоефективна работа на инсталацията е дренажът на външното тяло. Тази мярка е сигурна превенция срещу конденз. В противен случай, с настъпването на зимния сезон, при висока влажност на въздуха и температура около нулата, външното тяло замръзва. Когато външното тяло замръзне, компресорът преминава в режим пускане-спиране, опитвайки се да размрази тялото.

Фирма Рувекс предгалага монтаж, както на отоплителни, така и на климатични инсталации. Изборът на правилната фирма за цялостни решения води както до значителни икономии на ток и топлинна енергия, така и до удобство и сигурност при експлоатация на жилището.

Може да харесате още...