Климатизиран от Panasonic европейски умен град

Panasonic разшири участието си в изграждането на интелигентни градове с доставянето на  термопомпи въздух-вода Aquarea, фотоволтаични панели, батерии за съхранение на електроенергия и системи за управление за новия европейски проект за смарт град Future Living Berlin (FLB). Това е първият в Европа проект за умен град, състоящ се от 90 апартамента и 10 магазина на площ от 7 604 м². Намира се в Алдерсхоф, югозападен Берлин – дом на науката, технологиите и медиите.

Проектът FLB се възползва от опита на Panasonic от участието му в развитието на интелигентен град във Фуджисава, Япония. Енергийната концепция на FLB се фокусира върху локално генерирана зелена енергия, която се използва и съхранява ефективно. Ключова част от концепцията е управлението и мониторингът на технологиите с помощта на интелигентни алгоритми на Panasonic.

Общо в умния град ще се използват 17 термопомпи Aquarea с мощност 16 кВт, както и 600 фотоволтаични панела Panasonic HIT. Капацитетът на фотоволтаичните панели от 195 кВт обещава да е достатъчен за захранването на термопомпите. Aquarea се използват за отопление на помещения с радиатори и подови системи, както и за генериране на топла вода. Aquarea осигурява и охлаждане през лятото. Всички 17 термопомпи Aquarea ще бъдат свързани към облачната платформа Service Cloud на Panasonic за дистанционно наблюдение и управление, както и към Smart Cloud Aquarea, която позволява на крайните потребители да контролират консумацията на енергия, използвайки смартфон.

Литиево-йонни батерии с капацитет от 160 кВт ще служат като буфер за случаите, когато слънчевата светлина не е достъпна или достатъчна за генериране на електричество.

Вижте също...