pixel

Климатизирането на спортни зали вече е лесно – системно решение от Алпите

hoval

Проектирането на спортни зали е едно голямо предизвикателство. Вижте готово системно решение за отопление, вентилация, климатизация от Алпите

Образователните и спортни сгради изискват специфични условия за отопление, битова гореща вода, подаване на чист въздух и възстановяване на енергия. За това Hoval разработи и предлага системни решения, които да гарантират изпълнението на тези изисквания, като получавате всичко от един доставчик – Hoval.

Какво включва системното решение?

Децентрализирана климатизация с апарати RoofVent или TopVent, които се свързват с източник на топлина високоефективен кондензен котел UltraGas®, а за подсигуряване на битова гореща вода се предвиждат ултра тънките слънчеви колектори UltraSol, в комбинация с бойлер с две серпентини.

Защо децентрализираната климатизация е най-добрия избор за спортни зали?

Вижте следващите две снимки и ще разберете.

На снимка 1 се вижда спортна зала затоплена с конвенционална система. Топлият лек въздух се задържа високо горе, образува топлинни джобове и топлината постепенно се губи в атмосферата.

Имаме не само загуби на енергия, но и липса на комфорт в зоната на спортуващи и публика.

hoval

Снимка 1

Вижте сега снимка 2. Това е една равномерно затоплена зала в целия си обем. Това се постига благодарение на покривните децентрализирани климатични апарати Hoval и особено на патентования AirInjector, който разпределя въздуха така, че да се свали дори от 25 метра височина до зоната на спортуващите, да бъде с бавна скорост и да няма усет за течение.

hoval

Снимка 2

Още няколко предимства на децентрализираната климатизация

Предимствата на децентрализираните климатични системи не се свеждат единствено до намаляване на разходите при тръбните инсталации; компактните модули лесно се вграждат в сградната конструкция благодарение на по-малкото им тегло. Това позволява една след друга да се инсталират нови системи, а съществуващите лесно да се разширяват. Необходимите разходи и труд за монтаж са по-ниски, благодарение на стандартните и напълно готови за инсталиране апарати; същото се отнася и за контролните системи (които са „plug and play” /постави и използвай/). Поддръжката на апаратите може да се извършва откъм покрива и това е възможно в работно време, тъй като краткотрайното изключване на всеки отделен апарат не представлява проблем. Децентрализираната система разполага с пригодена контролна система. По този начин множество апарати в една система, могат да работят заедно или независимо един от друг.

Рекуперация

За привържениците на енергийноефективни решения и оползотворяване на отпадната топлина – това е възможно с апаратите Hoval RoofVent. Апаратите разполагат с един или два рекуператора, което води до 60% спестявания от разходите за подгряване на входящия студен пресен въздух.

Монтаж и експлоатация – ниски инсталационни и експлоатационни разходи

Монтажът на децентрализираните апарати е лесен и бърз, тъй като те се доставят предварително окабелени. Това спестява значителни средства и време за монтаж и инсталация. Икономиите по време на експлоатация също са гарантирани, тъй като нямаме загуба на енергия. Чрез рекуперация или без, апаратите успешно задържат топлия въздух в залите, като разликата в температурата по височина е едва 1°С на всеки 10 метра височина.

hoval

Едно важно предимство, споменаваме го последно, но то не е такова и по важност.

Експлоатацията на една спортна зала предполага спорадично (нерегулярно, нецелодневно и неежедневно използване на залата), което означава, че системата трябва да е гъвкава и да може за кратко време да климатизира залата ефективно, каквато е децентрализираната климатична система на Hoval. С децентрализираните апарати една неизползвана дълго време зала може да бъде затоплена, климатизирана за 30-60 мин.

За да бъде завършено едно системно решение, включваме изключително ефективните кондензни газови котли Hoval UltraGas, със завидна ефективност от 109,6%. Те осигуряват топлоносител към децентрализираните апарати, отопление към административната част, както и подгряване бойлер за битова гореща вода. За постигане на по-големи икономии в системното решение включваме слънчеви колектори, за да използваме безплатната слънчева енергия. Ултра тънките и леки слънчеви колектори Hoval UltraSol имат изключително голяма чиста колекторна площ – 2,367 м² и ефективност до 85,1%

Ето как изглежда системно решение: климатичен апарат, кондензен котел, слънчеви колектори:

hoval

Попитайте сега експертите на Hoval за най-доброто решение за Вашата спортна зала.

За повече информация посетете сайта на Hoval

Може да харесате още...