pixel

Кметът: Няма да има шокови цени на парното

Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква днес или най-късно утре „Топлофикация“ да предложи механизъм за компенсация на абонатите.

„Днес или утре най-късно очаквам да имат готовия механизъм. Трябва да го представят в комисия на общинския съвет по инженерна инфраструктура и след това да се гледа на заседание на СОС“, заяви Фандъкова по Нова телевизия.

По повод евентуално увеличение на цените от страна на дружеството кметът коментира, че вчера „Топлофикация“ е излязла с решение, че изобщо не коментира увеличение на цени.

„В момента това не се налага и няма никакъв повод да се коментира“, каза кметът.

На въпрос дали при компенсирането на абонатите дружеството „Топлофикация“ ще фалира или ще се вземат пари от другите абонати, за да се плати на ощетените Йорданка Фандъкова посочи, че няма как дружеството да вземе от останалите абонати.

По думите й „Топлофикация“ ще плати на ощетените абонати със средства на дружеството.

„Те нямат изразходвани средства в тези дни, в които хората не са имали парно, все пак не са топлоснабдявали в този момент“, поясни Йорданка Фандъкова и допълни, е много сериозно ще бъдат направени отчетите и ще бъдат публично разгледани предложенията на заседание на СОС.

„Това са техни клиенти и те трябва да имат грижата, авария винаги може да се получи. Това е авария, за която специалистите казват, че от дълги години не е имало“, посочи Йорданка Фандъкова.

Относно причините, довели до голямата авария с парното, кметът заяви, че има противоречия.

„Появиха се твърдения, че има срив на електроподаването. ЧЕЗ отрекоха и ми донесоха графики, в същото време и „Топлофикация“ ми донесоха, затова искам на първо място технически компетентна външна комисия да направи проверка за причините“, обясни тя и уточни, че още днес се очаква общината да има договор с експерти на Техническия университет, които да извършат проверката.

Тя сезира и прокуратурата за авариите.

„Искам и компетентни органи да проверят, защото е напълно възможно да има човешка грешка или пропуск, не мога да кажа и не искам да правя конспирации“, коментира Йорданка Фандъкова.

Проверки ще се направят, но най-важното е клиентите на „Топлофикация“ да получат своите компенсации, защото това трябва да е принцип в работата на всяко търговско дружество, каза още кметът.

Вчера „Топлофикация София” започна извънреден отчет на общите топломери в абонатните станции на всички сгради в топлорайон „София Изток”, които бяха засегнати от аварията миналата седмица.

„Предприехме този междинен отчет, за да успокоим нашите абонати, които са притеснени от разнопосочните твърдения в общественото пространство. След като го направим, вече никой и по никакъв начин няма да има съмнения в коректността на изчислените обезщетения.”, заявиха от дружеството.

dir.bg

Може да харесате още...