pixel

Колко често трябва да сменяме филтрите на климатиците?

Колко често сменяте филтъра на климатика зависи от вида филтър, който използвате, и факторите на околната среда, специфични за вашето домакинство. Обикновено филтрите за еднократна употреба трябва да се подменят на всеки 1 до 3 месеца. Ако имате по-дебел, високоефективен филтър, трябва да го сменяте веднъж на всеки 6 до 12 месеца.

Повечето филтри имат указания, посочващи кога трябва да бъдат подменени. Когато купувате нов филтър, проверете опаковката за тези подробности. Стандартното време, препоръчано за смяна на висококачествен въздушен филтър, е поне веднъж на всеки три месеца. Ако обаче филтърът изглежда мръсен, сменете го веднага! Замърсените или запушени въздушни филтри спират здравословния въздушен поток, увреждат вашия климатик и намаляват ефективността на охлаждането.

Ако на филтъра не е указано кога трябва да бъде подменен, има няколко фактора, които трябва да имате предвид:

  • Брой на обитателите в къщата
  • Качеството на въздуха в района на вашия дом
  • Вида филтър, който климатикът ви изисква
  • Всяко строителство или ремонт във или около къщата
  • Има ли домашни любимци в дома

Когато в дома има повече замърсители – от домашни любимци, хора и дейности, въздушните филтри трябва да се променят по-често.

Филтърът трябва да поддържа климатика ви чист, а когато е замърсен или задръстен, могат да възникнат проблеми, като например:

1. Качеството на въздуха в дома се влошава, когато филтърът е замърсен. Той не може да улавя и премахва замърсителите – полени, мухъл, пушек, прахови акари и др.
2. Тръбата на климатика може да се задръсти с мръсотия, когато въздушният филтър е замърсен. Алуминиевите тръби улавят всичко, което се засмуква, и го задържат, създавайки условия за възникване на влага. Това позволява на плесените да се развият, а спорите на мухъла да се разпространяват във вашия дом през тръбите, когато климатикът работи.
3. Замърсеният филтър няма да спре отпадъците, които се събират в тръбата за изтичането на кондензат. Когато тя се задръсти, водата не може да се отцеди правилно и ще увреди климатика. Също така ще усетите повишена влажност в дома ви, когато изтичането на кондензат е спряно и не се премахва влагата.

Може да харесате още...