pixel

Колко е вреден скъпият ток

Заплатите са гръбнакът на икономиката. Ако работниците имат трудности при намирането на работа, или да печелят достатъчно, това са проблеми не само за тях, но и за правителствата и за бизнеса. Държавата няма да може да събира достатъчно данъци, а бизнесът няма да има достатъчно клиенти.

Разбира се икономиката може да се движи от сделки между компаниите, но в края на краищата се стига до едно ниво, надолу по веригата, където приходите се формират от потребителското търсене.

Дори ако става въпрос за продукти с високо търсене като ток и горива. То са необходими потребители, които да ги потребяват директно или индиректно, купувайки други стоки, произведени с тях.
И не просто заплатите са важни, а заплатите плащани от частния сектор, защото от тях идват и голяма част от приходите на правителства – от косвени и преки данъци.

Очевидно има други видове доходи, но по данни на НСИ заплатите остават основен източник на приходи за населението в България.

Високите цени на тока и горивата имат неблагоприятно въздействие върху трудовите възнаграждения. Има няколко пътя, по които се случва това влияние. Например цените на тока и горивата са определящи за стойността на основните хранителни продукти и транспорта. Когато компаниите се опитват да ограничат продажните цени, заради ниските доходи, те го правят за сметка на инвестиции и работни места, което означава, че съчетанието между малки заплати и скъпи ток и горива ефективно забавя развитието на икономиката.

Страни като Китай, Индия и други със сравнително ниски заплати обикновено използват много и евтини суровини, иначе не биха могли да поддържат висок темп на икономически растеж.

Повишените разходи за енергийни ресурси имат влияние и върху мобилността на труда. Те правят по-трудно и скъпо за хората да работят на по-отдалечено място от домовете им.

В същото време, притиснато от икономическата несигурност и повишаването на разходите населението започва да харчи по-малко и така икономическите проблеми се влошават. Компаниите пък, от един момент нататък, са принудени да повишават цените, за да поддържат нормите си на печалба в условията на намаляващо търсене. Така съчетанието от ниски доходи и сравнително високи цени на тока и горивата може да доведе до още по-силно поскъпване на енергията.

А скъпата енергия има негативен ефект и върху конкурентоспособността на износа, който така е принуден да разчита на ниските заплати.

Такъв е ефектът от повишението на цените на електрическата енергия с 13% за населението и с 16% за бизнеса от началото на юли миналата година. През зимните месеци към него се добави и поскъпването на природния газ с близо 5%.

Очаква се природният газ и токът да поевтинеят през тази година, но все още не е ясно кога ще стане това и с колко.

Междувременно, след кратко понижение през зимните месеци, цените на горивата отново се покачват.

Обикновеният бензин A95H вече струва средно 2.64 лв. в мрежата на от бензиностанции на Лукойл или с 3 ст. повече от средата на февруари. Високооктановият А98H се продава на дребно за 2.80лв. Като поскъпването отново е с 3 ст, а скокът при дизеловото гориво е с цели 9 ст., до 2.66 лв. за литър.

Анализ на darikfinance.bg

Може да харесате още...