pixel

Колко ще спестите, ако инвестирате в иновативни кондензни котли?

Hoval

Трябва ли да се модернизира стара отоплителна инсталация, ако тя все още работи?

Независимо от това дали става дума за обществени сгради, еднофамилни къщи или големи индустриални обекти – детерминанти на модерността са ниските експлоатационни разходи и минимално въздействие върху околната среда.

Новите сгради се проектират и изпълняват по новите стандарти за спестяване на енергия, дори като пасивни сгради, където много по-малко енергия се използва за отопление, отколкото преди няколко години. Очакванията на инвеститорите и пазарните нужди са удовлетворени от ефективността на газовите кондензни котли, които имат много експлоатационни и финансови ползи. При вече съществуващите сгради, изградени преди години по старите стандарти, ефективността и оборудването не отговаря на новите изисквания за ефективност и икономии. Но дори и в тези сгради има шанс за промяна и сега ние ще ви покажем, колко може да се спести, като се заменят старите отоплителни съоръжения с нови, например в производствено хале. Но нека започнем от самото начало…

Кондензираща технология – какво е това?

В конвенционалните газови котли, затоплената вода в топлообменника взима енергията от димните газове, които се охлаждат до определена температура (например 180°C). В термодинамиката, тази част от енергията се нарича явна топлина. Но в димните газове се съдържа допълнително количество топлина, която се нарича латентна топлина. Тази латентна (скрита) топлина се съдържа във водната пара, създадена по време на горенето. Тази енергия в конвенционални газови котли е безвъзвратно загубена и се изхвърля с дима навън, но кондензните газови котли използват това допълнително количество топлина чрез кондензацията на водните пари и чрез специален топлообменник с особено голяма площ. След като специфичната топлина се отделя от димните газове, те се охлаждат. Чрез това понижаване на температурата на димните газове до стойност по-ниска от температурата на кондензация (точка на оросяване), водната пара кондензира. Отделената топлина при кондензния процес се оползотворява чрез топлообменник и затопля топлоносителя.

Hoval

Благодарение на подходящата структура на топлообменника, кондензните котли генерират повече топлинна енергия в сравнение с конвенционалните котли. Също така кондензните котли осигуряват минимални разходи и комфорт.

Иновативни решения за кондензни котли

С течение на годините производителите и проектантските им екипи са въвели редица иновативни решения, за да подобрят кондензната технология. Високата ефективност на кондензните котли се постига благодарение на добрия дизайн на топлообменниците и използваните материали, от които са направени. Много производители започнаха да използват алуминиево-силициеви топлообменници, които се характеризират с висока ефективност и малки размери. Алуминият има по-висока топлопроводимост и възможност за по-голяма отоплителна повърхност, която позволява оползотворяване на енергия, в сравнение с топлообменник от неръждаема стомана. Такова решение дава възможност за изграждане на сложни повърхности на топлообмен, което значително повишава ефикасността на кондензните газови котли. Пример за такава иновация е топлообменникът AluFer® в UltraGas®. AluFer® е направен от алуминий от вътрешната страна, а от външната от неръждаема стомана. Той увеличава оползотворената топлината от димните газове с 20 % в сравнение със стоманените топлообменици и осигурява равномерен топлообмен.

Hoval UltraGas

Друго иновативно решение приложено в котлите UltraGas® е въвеждането на отделно високо и ниско температурно връщане на топлоносителя. В резултат на това в долната част на котела, където се връща топлоносителя с по-ниска температура, има перфектни условия за ефективна кондензация – което се изразява в оползотворяване на повече енергия от димните газове. Това решение допринася за увеличаване на още 8% в ефективността на котлите UltraGas® в сравнение с други кондензни котли. Горелките на кондензните котли са специално проектирани и изработени от най-добрите топлоустойчиви материали, гарантиращи достатъчно дълъг срок на експлоатация и експлоатационна безопасност. Радиално разположените горелки в котлите UltraGas® използват системата UltraClean®, която точно се адаптира спрямо капацитета на горелката на съвременните изисквания. Системата намаля честото включване и осигурява чисто и ниско емисионно ефективно изгаряне.

Контрол и автоматизация

Автоматизацията на работата на системата е също толкова важна за получаването на висока ефективност на котлите. Необходимо е да се регулира отоплителната мощност спрямо текущата необходимост от топлинна енергия в сградата – като се вземат предвид настоящите външни условия, но и също толкова важно е да се вземат предвид и предстоящите промени във времето. Един такъв пример е интелигентната контролна система TopTronic®E, която е въведена за всички източници на топлина от Hoval.

TopTronic E

С един контролер, можете да контролирате работата в отделните съоръжения в системата, както и тези, които работят в каскада – всичко това може да стане онлайн през компютър или приложение за смартфони. Ако отоплителната инсталация е разширена със слънчеви колектори, то контролерът TopTronic®E въз основа на метеорологични измервания, прогнозира степента на слънчева светлина и приспособява програмата към подходящо отопление – по този начин намалява потреблението на газ.

TopTronic ETopTronic E

Онлайн платформата за TopTronic E освен, че дава възможност за отдалечен контрол и мониторинг, също прави архив 7 години назад, чрез който може да се видят реалното потребление в годините и реализираните спестявания. Освен това сервизният екип на Hoval има поглед над всички инсталирани системи онлайн и може да реагира в случай на нужда, може да провери състоянието на системата.

Случай от практиката

Трябваше да направим това много по-рано. Закъсняхме с две или три години , когато разбрах колко много можеше да спестяваме” – каза г-н Фуси (фасилити мениджър Ивоклар). Тези думи говорят сами за себе си!

vodogreen kotel ST-plus

Старата централна отоплителна централа с некондензен котел е само на около 10 години!

Водогреен котел (ST-plus): 1 x 2900 kW
Гориво: Природен газ
Годишна консумация на гориво: 480.000 m³/a
Решението беше да се инсталира газов кондензен котел: 2 x UltraGas® (1440D): 2880 kW
Инвестиционни разходи (котли) прибл. 400.000 sFr.
Годишни спестявания от оперативните разходи с UltraGas® 60.000 sFr./a
ROI: 6.6 години
Енергийни спестявания след 20 години прибл. 1.200.000 sFr.
Eко-одит (CO2 –спестявания) 240 t/a
След 20 години 4800 т

 

Енергийните спестявания с новите котли UltraGas са от 20 до 25% на година.

Необходимостта да се намали потреблението на енергия и да се намалят оперативните разходи на сградите – се превръща в популярност на модерните кондензни котли, които изместват по-малко икономически решения, които са обременили околната среда. Това оборудване, благодарение на най-високо качествените монтажни възли, гарантира най-ефективното използване на газови горива. Съвременните кондензни котли работят добре в модернизирани инсталации и в нови сгради – независимо дали става дума за еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради или големи сгради.

Ако сте заинтересовани от модернизирането с използването на кондензна технология, не се колебайте да се свържете с експертите от Hoval.

Свържете се сега с експертите Ховал и вземете най-добрата оферта за Вас или Ваш клиент, или направете безплатна консултация относно кондензните газови котли: www.hoval.bg, 0885 777 355 и [email protected]

 

Може да харесате още...