pixel

Колко спести ЕС с увеличаването на вятърната и слънчевата енергия от началото на войната?

wind energy

Енергийният мозъчен тръст Ember изчислява, че увеличаването на производството на вятърна и слънчева енергия в ЕС е позволило да се избегнат разходи за газ в размер на 12 милиарда евро от началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Между 1 март 2022 г. и 31 януари 2023 г. вятърните и соларните централи в ЕС са генерирали 546 тераватчаса (ТВч), което представлява увеличение с 50 ТВтч или 10% на годишна база, което е отражение на нарастващия капацитет и благоприятните метеорологични условия. Вятърната и соларната енергия представляват 23% от общо произведената енергия в ЕС за периода.

Допълнителните 50 ТВтч намалиха количеството газ, необходимо за производството на електроенергия с 90 ТВтч, което доведе до спестяване на разходи за газ в размер на 12 млрд. евро, заяви Ember.

В една хипотетична ситуация, ако ЕС не беше произвел нито един киловатчас от вятърна и соларна енергия през разглеждания период, той щеше да се нуждае от повече газ и да плати около 135 млрд. евро разходи, твърди Ember.

wind energy

“Нахлуването на Русия в Украйна шокира Европа и я накара да действа. Изведнъж огромната уязвимост, дължаща се на зависимостта от фосилни горива, се превърна в сурова реалност”, коментира старши анализаторът на Ember Sarah Brown. “В годината, в която Русия води опустошителна война в Украйна, е изключително важно ЕС бързо да разшири използването на соларна и вятърна енергия, за да постигне трайна енергийна независимост”, добави тя.

Наскоро Ember съобщи, че миналата година вятърните и соларните централи са произвели рекордните 22% от електроенергията в ЕС, което е помогнало на Европа да избегне връщането към въглищната енергетика в условията на енергийната криза през 2022 г.

В отделен доклад на мозъчния тръст Bruegel наскоро се посочва, че европейските държави – членките на ЕС плюс Обединеното кралство и Норвегия са отделили 768 млрд. евро за различни фискални и други мерки, за да предпазят потребителите от нарастващите разходи за енергия от началото на енергийната криза през септември 2021 г., която руско-украинската война само влоши.

Може да харесате още...