pixel

„Комерсант“: Русия няма интерес към газов хъб в България

hub-gazov

България предлага на Газпром активно да участва в създаването на газов хъб, разчитайки на покрепа от ЕК, но руската компания не проявява интерес.
На думи Брюксел поддържа този проект и е готов да преговаря с Русия, Газпром обаче не проявява никакъв интерес и планира да се съсредоточи върху строителството на „Турски поток“, пише руският вестник „Комерсант“.

Европейската комисия подкрепи не само българския газов хъб, но и включването на руски газ в него, припомня изданието, цитирайки Клаус-Дитер Борхард, началник на „Вътрешен енергиен пазар“ в Генералната дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, който през уикенда участва в кръгла маса за проекта във Варна.

По думите му „хъбът може да започне работа и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на конкурентоспособността му“. „Затова би било по-добре, ако руската страна се включи“, отбеляза експертът, допълвайки, че ЕК е готова да преговаря по този въпрос.

Точно Борхард в много отношения е автор на концепцията за търговия с газ в ЕС чрез хъбове, както и на разпоредбите на Третия енергиен пакет за достъп на трети страни до газопроводите, които усложниха работата на Газпром в Европа, припомня вестникът.

Руската страна обаче не прояви интерес към предложението, пише „Комерсант“. Преди два дни ръководителят на Газпром Алексей Милер посочи, че основните усилия на концерна са насочени към газопровода „Турски поток“, а възраждане на „Южен поток“ не се обсъжда.

Според източник на изданието от Газпром България няма какво да предложи на компанията, а изявлението на Еврокомисията трябва да подслади горчивия хап за София.

„Това прилича на кокал, който им хвърлят вместо „Южен поток“, но по него няма месо“, казва събеседникът на изданието, допълвайки, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно. Според друг източник от сектора Европейската комисия може би само демонстрира готовност за компромис, за да повлияе на плана за „Турски поток“ и да стимулира Газпром да доставя газ пряко до ЕС, заобикаляйки Турция.

По принцип построяването на „Турски поток“ не отхвърля изцяло възможността Газпром да участва в българския хъб, тъй като синьото гориво може да бъде доставяно по вече съществуващия Трансбалкански газопровод от Турция до България (по който в момента газът се движи в обратната потока). Планът за строителство на интерконектори по този начин ще даде възможност за снабдяване на България и отчасти – на Сърбия.

Газпром планира освен това основната част от газа по втората линия на „Турски поток“ да се доставя по бъдещ газопровод през Гърция до Италия.

„За Газпром вариантът с България все пак оставя възможност за маневри, тъй като турците се показаха като сложни партньори за преговори“, отбелязва Мария Белова от Vygon Consulting.

 БТА

Може да харесате още...