pixel

Комерсант: Само България обича „Газпром“

Комерсант: Само България обича „Газпром“

Само „България“ подкрепя искането за прекратяването на разследването на Европейската комисия срещу монополното положение на „Газпром“. Това коментира руският в. „Комерсант“.

Днес изтича последният ден, в който Европейската комисия събира предложенията от страните-членки за казуса. Ако България иска прекратяване на разследването срещу „Газпром“, то Полша, Естония и Литва са по-твърда позиция срещу руския газов монополист.

София е възмутена от плановете на „Газпром“ да премести точката на доставка от румънската на турската граница. Това се очаква да стане след завършването на строежа на „Южен поток“. По този начин България ще загуби транзитните такси от доставка на синьо руско гориво.

В сряда българското правителство обяви, че е съгласно делото да бъде спряно, макар и да не е напълно удовлетворено от предложението на „Газпром“. Съгласно това предложение руският гигант е готов да изключи от договорите си забраната на трансграничната препродажба на газ, както и да формира цените за Полша, България и Балтийския регион с отчитане на западноевропейските бенчмаркове. „Газпром“ е готова и да премести точките на подаване на газ така, че клиентите в Унгария, Полша и Словакия да могат да получават предназначените за тях обеми на границите на Литва и България.

От българското правителство смятат, че местните фирми също трябва да имат аналогично право да получават газ в страните от Централна Европа, в противен случай техните интереси ще бъдат ощетени.

Все пак от „Комерсант“ смятат, че Европейската комисия трудно ще постигне единна позиция за казуса „Газпром“.

Антимонополното дело срещу „Газпром“ бе заведено през 2015 г. във връзка с обвинения към руската компания в злоупотреби с доминиращото положение на пазара на газа в Централна и Източна Европа, както и за определянето на несправедливи цени.

fakti.bg

Може да харесате още...