Компактна термоизолация на тръби за соларни системи

За да достигне получената от соларните панели топлина там, докъдето е необходимо без излишни загуби, тръбите трябва да бъдат изолирани. Като особено лесни за монтаж вече са се доказали предварително изолираните двойни тръбни системи, които днес са се наложили като стандарт в бранша. Новата система ArmaFlex DuoSolar e-Save на немската компания Armacell надскача този стандарт – тя изисква само наполовина от мястото, необходимо при инсталацията на отделни тръби.

При топлопроводимост на изолационния материал от 0.042 W/mК, тръби с диаметър DN 16 могат да бъдат изолирани с 29 милиметрова облицовка. Така за подходящото изолиране на входните и изходни тръби се изисква пространство от около 125 cm², което е твърде много за тесните инсталационни шахти.

За лесно и сигурно свързване на слънчевите колектори без топлинни загуби се използват и гофрирани тръби от неръждаема стомана, които обаче не предлагат необходимата дебелина на изолацията. Поради тези затруднения Armacell разработва предварително изолирани двойни тръби, които не само предлагат максимални икономии на енергия, но също така са с компактен размер. ArmaFlex DuoSolar e-Save се нуждаят само от половината място, необходимо за инсталиране на отделни тръби, като запазват същата енергийна ефективност. Благодарение на патентованата технология „join-split“, соларните тръби могат лесно да се разделят и да се сглобят отново по време на монтажа. По този начин двойните тръби могат да се поставят заедно и лесно да се разделят за свързване към колекторите и за съхранение на топлина без използване на инструменти. ArmaFlex DuoSolar e-Save е подходящ за жилищни приложения, търговски и промишлени сгради и слънчеви ферми. Системата с двойни тръби се предлага за тръби с диаметър DN 16 и 20 в различни дължини. Системните принадлежности включват фитинги и тръбни скоби за свързване към всички стандартни колектори и за съхранение на топлина.

.


 

Вижте също...