Кондензационни газови котли Rka Ecosolar на Radiant

От скоро на пазара е последния хит на италианскта фирма Radiant Bruciatori, с която работим от 1994 г. Това е гамата кондензационни котли ECOSOLAR. Идеята е да се отговори в максимална степен на изискванията за висока енергийна ефективност чрез използване на кондензната технология и слънчевата  енергия като същевременно се предложи решение, удовлетворяващо всички възможни изисквания на потребителя и проектанта.

Гамата RKA Ecosolar включва мощностите 18, 25 и 34 kW, с вграден бойлер от неръждаема стомана с обеми 150 и 200 литра, възможност за захранване на зони с различна температура и пълна подготовка за подвключване на слънчеви панели.

Котелът има и  вграден контролен панел с две температурни сонди за управление на колектора и циркулационната помпа на слънчевата инсталация. Видът на слънчевите колектори е без значение за работата на системата.

Вградената трипътна зонова система, позволява едновременната работа на 3 зони с висока температура, 2 зони с висока температура и една нискотемпературна или една зона с висока температура и две нискотемпературни.

По този начин може да се управляват зони с радиатори, ветилаторни конвектори или с подово отопление. Всяка зона има собствена циркулационна помпа, а модулът съдържа смесителни вентили и хидравличен сепаратор 3”. Помпата за висока температура е тристепенна, а тези за ниска температура са модулиращи.

Възможна е опция за рециркулационна помпа с таймер за битовата гореща вода (БГВ).

При положение, че температурата на водата в бойлера е по-ниска от зададената, то котелът автоматично преминава в проточен режим на производство на БГВ.

Габаритни размери на котела са като на голям хладилник, което улеснява изключително монтажа му, на което и да е място в жилището.

Котлите имат следните характеристики и функции: клас енергийна ефективност – 4 звезди; емисии на азотни оксиди – клас V, степен на защита – IP X 4D, система за самодиагностика, непрекъсната електронна модулация, регулиране на температурата на БГВ от 35 до 60°С, регулиране на температурата на отопление от 30 до 80°С,  регулиране максималната мощност на отопление така, че тя да бъде съобразена с инсталираната мощност, функция „почистване на комина”,  регулиране температурата на подовото отопление, защита от замръзване, автоматичен байпас, система антилегионела, възможност за изключване на бойлера, постциркулация верига отопление, постциркулация верига БГВ, защита от блокиране на циркулационните помпи, закъснение на включването (при малки инсталации), климатично регулиране чрез сонда за външна температура, система за дистанционно управление (опция), система Duopass, контрол на слънчевия панел.

Хидравличната схема на котела е показана тук долу.

1. Разширителен съд 10 l
2. Топлообменник с горелка
3. Соларен разширителен съд 18 l
4. Циркулационна помпа висока темпер.
5. Модулираща помпа № 1
6. Модулираща помпа № 2
7. Смесителен вентил
8. Автоматичен обезвъздушител
9. Колектор за трипътната система
10. Сферичен вентил
11. Възвратен клапан
12. Кранче за източване
13. Помпа рециркулация
14. Манометър
15. Бойлер 200(150) l
16. Разширителен съд 4 l
17. Дебитомер
18.  Помпа на слънчевата инсталация
19. Автоматичен обезвъздушител
20. Хидравлична група MULTIPLEX
21. Възвратен клапан
22. Смесителен вентил
23. Циркулационна помпа на бойлера
24. Предпазен клапан на бойлера
25. Манометър
26. Предпазен клапан
27. Слънчев колектор
28. Предпазен термостат
29. Потопяема сонда 1/8”
30. Изходен колектор
31. Девиаторен вентил
32. Циркулационна помпа Multiplex

За контакти и повече информация – www.bulgariatherm.com