pixel

Концентрираната слънчева енергия ще достигне 1GW капацитет до 2020 г.

Световният пазар на концентрирана слънчева енергия се очаква да нарасне почти с 200% през следващите пет години. Страните с много слънце ще се стараят усилено да се възползват от новата технология.

Общата инсталирана мощност от концентрирана слънчева фотоволтаика (CPV) ще скочи от 357 9 MW през 2013 г. до 1044 MW през 2020 г., по данни от нов доклад от GlobalData, публикуван тази седмица.

Анализът показва, че Китай и САЩ в момента са „домакин“ на по около една трета от концентрирания слънчев капацитет в света. Испания има около 12 на сто от световните CPV системи, Португалия – малко над пет на сто, а Италия има малко над четири на сто“.

Свати Сингх,  анализатор в GlobalData , казва, че младата технология вече „търси“ приложение в схеми от по-голям търговски мащаб.

“Пазарът на CPV е в начален стадий, технологията се развива и постига нови степени на повишаване на ефективността,“ каза Сингх. „Компаниите, които са успешно са реализирали пилотни CPV проекти, вече се целят в мегаватови проекти“.

Анализаторите обаче посочват и, че пазарът вероятно ще претърпи по-нататъшна консолидация през следващите няколко години. От 2009 г. насам много фирми на пазара фалираха или бяха придобити от други компании.

greentech.bg

Може да харесате още...