pixel

„Корадо България” открива нов цех за радиатори в Стражица на 18 май

Българският производител на радиатори „Корадо-България” АД отчете ръст на печалбата си от 46% за 2015 година. Производството е нараснало с 35%, а ръстът на общите продажби с 34% спрямо предходната година. Стойността на акциите на дружеството се е покачила с 34%.

Данните бяха представени на бизнес закуска, организирана по повод финансовите резултати на дружеството за м.г. и стратегическите цели за 2016 година.

Изпълнителният директор на „Корадо-България“ АД Иржи Ржезничек заяви, че постигнатото през 2015-та е най-доброто в историята на дружеството, но то не е „паднало от небето“, а е резултат на много усилия.

През април ще заработи нова линия за производство на тръбни радиатори за баня, с което ще приключи вторият етап от инвестиционната програма на компанията. Този продукт е напълно различен от традиционните за „Корадо“ стоманени радиатори. Капацитетът на линията е около 250 хил. бройки годишно при непрекъснато производство. За тази година са планирани 40 хил. бройки. Инвестицията е в размер на 4 млн. лв., оборудването е италианско, на много високо технологично ниво и дава възможности за производство на по-завършени и по-големи продукти.Основната част от тези изделия ще бъде насочена за външния пазар.

В края на 2014 г. бе даден старта на втора поточна линия за прозводство на панелни радиатори в предприятието в град Стражица (на стойност 6 млн. лв.) , като с това производственият капацитет на „Корадо-България“ е увеличен с 650 000 броя радиатора годишно. През 2015 г. на тази линия са произведени 167 000 броя, което е около 42% от общия брой радиатори.

Изградените нови производствени линии са част от мащабна инвестиционна програма на дружеството в размер общо на 25 млн. лв. Алес Зоухар, директор „Продажби и маркетинги“ на „Корадо Груп“ АД съобщи, че компанията развива своя пазар в над 50 страни на 6 континента, а стратегията да се балансират по-добре пазарите в източните и западните страни вече дава своя резултат.

По думите на изпълнителният директор на „КорадоГруп“ Войтех Чамек очаква се пазарът на отоплителни уреди в Европа да намалява с 2-3 %, но в същото време компанията да отбележи ръст от 8-10%.

На Общото събрание на дружеството в средата на май на акционерите ще бъде предложено 1.580 млн. лв. (около 80% от печалбата) да бъдат разпределени като дивидент. Това прави 0.18 лв. на акция, съобщи председателят на Надзорния съвет на „Корадо-България“ Томаш Коллерт.

Може да харесате още...