pixel

Корадо – България с нова алтернатива на старите чугунени радиатори

Интервю с Иржи Ржезничек,
Изпълнителен директор на

Корадо – България АД

Бихте ли представили накратко Корадо – България АД?
Корадо-България АД е дъщерно дружество на чешката фирма KORADO a.s.

Ние сме един от най-големите производители на стоманени панелни радиатори в Европа, а българската ни фирма е единственият производител в страната, като историята на производството датира още от 60-те години.


Какъв е производственият капацитет на българското производство и може ли продукцията му да конкурира асортимента на фирмата – майка?

Българското производство е основно насочено към най-търсената продуктова линия РАДИК. Капацитетът ни надхвърля консумацията на българския пазар, затова голяма част от продукцията ни се изнася извън страната. Само при нас в България се произвежда РАДИК с височина 554 мм, радиатор предназначен за реконструкции.

Какъв е начинът, по който предимно се осъществява отоплението в България?
В България отоплението в градските райони се подсигурява централно, чрез топлофикационните дружества, друг вариант е газификацията или климатизация. Основен начин за отопление в много райони все още продължават да бъдат локалните системи. Във всички случаи нашата продукция е част от тези системи.

Представяте широка гама от  продукти.  Кои са Вашите топ – продукти в нея?
Най-търсени, безспорно, остават класическите варианти на отоплително тяло RADIK – двупанелно, с двоен конвектор. Можем да открием модели с вложен вентил, модели с електрически регулатор за комбинирано отопление, както и разнообразие от свързвания – странично, диагонално, дясно, ляво, централно долу.

Имаме също голямо разнообразие от отоплителни тела за баня KORALUX  в над 23 цвята, варианти /KORALUX TUBUS/ в изпълнения от неръждаеми тръби, които предполагат висока издръжливост и устойчивост на корозия и удар. Наши продукти от продуктовата линия RADIK – изпълнение HYGIENE са тествани в специализирани лаборатории и спечелват атестация за хигиена, затова са идеални за помещения с високи изисквания за хигиена и чистота, като болници, детски градини и.т.н.

Един от топ продуктите ни е разработката RADIK ММ – панелно тяло с долно централно свързване, което е уникално конструктивно решение, при което топлоносителят е насочен директно към центъра, при което се постига по-равномерно затопляне и по-добра температура на повърхността.

 

Можете ли да задоволите високите изисквания на клиентите с дизайнерски домове?
В луксозния сегмент има доста продукти, които могат да задоволят и най-изтънчените вкусове. За съжаление, те са слабо представени и недобре познати в България. Продуктовата ни линия KORATHERM включва продукти в няколко варианта – вертикално и хоризонтално свързване на стоманени профили. Този продукт може да се намери и в изпълнение на радиатор с огледало KORATHERM PRISMA, чудесно допълнение за антрета и фоайета.

Напук на кризата, в началото на годината Вие излязохте с нови решения за старите чугунени радиатори. Разкажете ни нещо повече за тях.

Да, така е. Стараем се да отговаряме на изискванията и нуждите на пазара. Както ни е добре известно до 90-те години основно присъствие в нашата страна имаха чугунените радиатори. От тези минали времена останаха много системи, които трябва да бъдат подновени или реконструирани. В тази връзка създадохме продукт RADIK KLASIK R, който да замести този стар продукт без да са необходими допълнителни реконструкции или снаждания. Смяната е бърза, чиста, спестява място и най-вече енергия. С термостатичните вентили се спестява до 15 % енергия и се постига по-голям топлинен комфорт.

Притежавате много европейски сертификати за качество. Достатъчно ли е това,  за да спечелите доверието на клиентите?
Сертификатът ни за качество по системата ISO 9001:2008 и националните марки, които имаме право да ползваме са част от дългия път, който сме изминали до днес.

Доверието на клиента се гради и запазва трудно, докато загубата му е твърде бърза и непредвидима. За нас, основна цел е създаването на доверие в нашия клиент, задоволяване на неговите нужди, дори преди да са се появили и подобряване на комуникацията и обслужването.

От колко време  сте в България и  с какво са отличава управлението на една българска фирма?
Българската ни фирма управлявам от няколко години, белязани с доста промени и основно с икономическата криза, в която е обществото ни в момента.


Какви Ваши участия в изложения предстоят за популяризиране на продукцията Ви?

Организираме презентация на наши продукти в регион София с участие на проектанти, която ще се проведе през месец август. До края на годината, ни предстоят още семинари, провеждани в нашия Център за обучения.

В края на септември – нач.октомври ни предстои участие в Международния Технически Панаир – Пловдив, където ще се радваме да посрещнем нашите партньори и бъдещи клиенти на традиционното ни място – палата 10.

Може да харесате още...