Коркова къща със слънчево захранване преследва здравословен и устойчив живот

Базираната в Берлин архитектурен офис rundzwei Architekten наскоро завърши една изпълнена със светлина къща, която демонстрира многото предимства на корка. Наименована Cork Screw House с идея да е устойчива, къщата се отличава със своите фасада и покрива, покрити с естествен корк, материал, който не само придава на сградата силно текстурен вид, но и допринася значително за енергийната ефективност на дома, благодарение на високите си изолационни свойства. Корковият дом е с основи от трамбован бетон на няколко пласта за по-голяма стабилност.

Решението за облицоване на къщата в корк се появи от желанието на клиента за къща с добро акустично представяне. Първоначално теглени от акустичните изолационни свойства на корк, архитектите в крайна сметка са убедени в устойчивите предимства на материала, който е направен от гранулирани коркови отпадъци, които са пресовани в естествени панели, устойчиви на атмосферни влияния и плесени, без никакви изкуствени добавки. В допълнение към изолационните коркови панели архитектите внимателно избират естествена палитра от материали и се управляват от химически лепила. Дървесното влакно и целулозата бяха използвани като допълнителна изолация, докато дървесината и гипсовите влакна бяха избрани за способността им да абсорбират влажността и да създадат удобна вътрешна среда.

Създадена за тричленно семейство, Cork Screw House е организирана около централно, подобно на атриум стълбище, осветено от оберлихт. Заради ограничението на регулацията, които налагат максимален размер на етажа от 100 квадратни метра, архитектите снижават базовите етажи и проектират горните с дървена конструкция, като поредица от застъпващи си нива, с което общата площ на етажа нараства на над 320 квадратни метра. На партерния етаж остъкляването в пълна височина, което води до изпълване на интериора с естествена светлина. Домът също така включва външен вкопан басейн, заобиколен от бетонни стени, за по-голямо уединение.

Благодарение на избора на естествени материали и изобилната дневна светлина, сградата „не се нуждае от активна вентилационна система, въпреки ниския си енергиен стандарт“, обясняват архитектите на проекта. „Чрез стратифицирана система за съхранение на топлина, допълнена от покривни интегрирани слънчеви панели, топлоснабдяването е почти самостоятелно, което допринася за ефективност на цялостната работа на сградата.“


.


Вижте също...