pixel

Котелна пепел служи за строителен материал

По време на третия Green Innovation Forum, който се проведе на 29.11. 2011 г. организиран от dnevnik и denkstatt, представители на фирмите „Солвей Соди“ и производителя на строителни материали Saint-Gobain представиха своя общ проект за устойчиво развитие, който е намерил начин да оползотворява екологично вредни отпадъци от изгаряне на въглища и други горива в производството на строителни смеси.

Солвей Соди оперира топлоцентралата в Девня, обясни на форума Ивайло Иванов, началник отдел „Околна среда“ в компанията. Иновативна технология в централата дава възможност в нея да се изгарят не само въглища, но и биомаса, както и различни опасни и неопасни отпадъци. За да намали допълнително разходите и въздействието си върху околната среда компанията е намерила и приложение на пепелта от изгарянето на горивата – регистрирана по европейската регулаторна рамка за химически продукти REACH и вече 150 тона пепел е била оползотворена в производството на бетон и други смеси за строителството.

Снежана Семова от Saint-Gobain обясни, че вместо изхвърлената пепел да замърсява природата, компанията залага на устойчивото развитие и използва отпадъчния продукт при производството на строителните материали. „Летящите пепели на Солвей Соди са ни много интересни, защото ни дават възможност да постигнем по-ефективни резултати с по-малко средства, като отпимизираме нашата себестойност“, допълни тя. И вторият завод на компанията във Варна предстои да включи такава суровина, като доменните шлаки също представляват интерес и могат да влизат във всякакви видове строителни смеси, каза още Семова.

energyonline.bg

Може да харесате още...