pixel

Край на продажбите на прахосмукачки с мощност над 900 вата

От 1 септември влизат в сила нови правила за продажбата на прахосмукачки в Евросъюза, според които след изчерпване на наличните в търговската мрежа уреди с мощност над 900 вата такива вече няма да се предлагат, съобщава ББС в петък.

Идеята е да се спре продажбите на прахосмукачки, които издават повече шум и излъчват повече топлина, отколкото е всмукателната им способност. Такива са уредите за почистване, които използват над 900 вата и шумът им е повече от 80 децибела.

Противници на решението уверяват, че няма как един дом да бъде изчистен добре, ако хората трябва да си купуват уреди с по-ниска мощност.

Според енергийни експерти обаче най-добрите машини с ниска мощност чистят точно толкова качествено, колкото тези с висока мощност. Те твърдят още, че някои производители нарочно увеличават количеството електричество, което уредите им използват, защото потребителите свързват високата мощност с по-добра ефективност.

От Европейската агенция за околна среда твърдят, че това е погрешно схващане и представят данни, че използването на прахосмукачки с по-ниска мощност ще доведе до спестяването на 20 теракиловатчаса електричество на година до 2020 г. Това е равносилно на годишно използваното електричество от домакинствата на Белгия. ЕС допълва, че стъпката ще доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 6 милиона тона, което се равнява на годишните емисии на осем средно големи електроцентрали.

mediapool.bg

Може да харесате още...