pixel

Краков забранява изгарянето на въглища за отопление на домовете

Местните власти в южния град на Полша Краков забраниха на гражданите да се топлят на с печки на въглища и дърва, след като нов доклад наскоро показа, че атмосферата на историческия град е сред най-тежко замърсените в Европа.

Поддръжниците на решението твърдят, че то ще има положително въздействие върху здравето на гражданите и състоянието на паметниците в града. Опонентите твърдят, че някои жители не могат да си позволят отопление с по-скъпи горива.

Полша, която бе домакин на преговорите за климата на ООН тази година, генерира 90 процента от електроенергията си от въглища.

„Тази резолюция е прецедент в национален мащаб, тя ще въведе много промени в Полша и региона“, заяви местният зам.-говорител Войчех Козак.

„Тази забрана удря най-бедната група. Ние горим въглища, не защото ни харесва, а защото не можем да си позволим нещо друго“, каза Кристина Нозек, представител на група граждани.

Според доклад на Европейската агенция за околна среда, публикуван по-рано тази година, Краков е третият сред най-замърсените европейски градове.

Полша е една от европейските страни с най-видимо нежелание да повиши съществуващата си цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 20 процента под нивата от 1990 г. до 2020 г.

greentech.bg

Може да харесате още...