pixel

Крепост от XVIII век се превръща в модерно студио с комфорт от ново поколение

hoval

На хълма Комал в Румъния, на красива тераса, намираща се на 60 м над река Сомес, се издига старинна крепост, която наблюдава вековния град в сърцето на Трансилвания. Там, където светското наследство се съчетава хармонично със съвременното влияние и най-новото технологично развитие. Богат меланж от минали парфюми, обгърнат от въздуха на неумолима промяна.

hovalВпечатляващата крепост Cetatuia се намира в квартал Груя на Клуж-Напока и води началото си от XVIII век, изградена под командването на големия военен архитект Джовани Морандо Висконти, за да защитава града и околностите му.

Самата сграда фигурира в градоустройствения план, написан от Йохан Конрад Вайс през 1734 г., служеща първо като склад за провизии, а след това променя предназначението си на артилерийски склад.

Приземният етаж и сутеренът на сграда са изградени от кариерен камък. Тя има правоъгълна форма с дълги страни, ориентирани север-юг. Фасадите са с опростен външен вид, като единствените отличителни елементи са каменните блокове, оформени от ъглите на сградата.

Прозорците на фасадите са украсени с варовикови рамки, с опростен профил, типични за бароковия период.

Сутеренът на сградата е направен с помощта на каменни сводове, които се преливат в редица от колони, като линейността на конфигурацията е прекъсната само от деликатните вентилационни отвори.

Покривът е направен под формата на дървена рамка с надлъжна конструктивна система, която до ден днешен свидетелства за елегантността на бароковите конструкции.

Реновация и функционално преустройство – ново поколение вентилация и отопление за жилища от минали векове

HovalЕдна от сградите в крепостта е закупена от румънското архитектурно студио Архимар, а проектът представлява реновация на сградата и превръщането й от склад в многофункционална сграда с изложбено пространство на ниво сутерен и офис помещения на нивото на приземния и таванския етаж.

Първоначално с височина, състояща се от приземен етаж и мазе, историческата сграда е била в силно рушащо се състояние. Реновацията е трявало да възстановяви дървената покривна конструкция, да се укрепят сводовете, колоните, да се възстановят каменните стени и фасадите, както и металните капандури на керемидения покрив.

Един от големите проблеми, с които се сблъскват повечето стари сгради или исторически паметници, е налице и в този случай, а именно нарастващата влажност, която се появява поради факта, че водата преминава в стените, от различни източници, намиращи се в основата или в земята.

homevetСлед възстановяването на конструкцията на сградата е установено, че нивото на влажност е високо и доста трудно контролирано. Поради възрастта на сградата и неподходящите природни условия, съществува риск да останат непроветрявани, влажни и плесенясващи пространства.

За да се осигури чист въздух и оптимален контрол на влажността, екипът за реновация на сградата се спира на комфортната вентилация с рекуперация HomeVent® от Hoval. Основното предимство на HomeVent® е използването на ротационен енталпиен топлообменник, който представлява най-модерното технологично решение за рекуперация на топлина, студ и влага.

“Използването на този тип оборудване ни позволява да поддържаме параметри на влажност в границите на комфорт, съответно 40-60%. С помощта на оптималния контрол на влажността, няма опасност от образуване на плесен и мухъл в сградата. Благодарение на денонощната грижа на вентилационната система сградата е постоянно свежа с достатъчно чист и богат на кислород въздух, а неприятните миризми и влага се изхвърлят навън. Така, гарантирано получаваме приятна, здравословна среда с повишена степен на комфорт”, споделят архитектите.

hovalСедалището на архитектурното студио Архимар се възползва от най-новите технологии чрез системно решение на Hoval, включващо жилищната вентилация HomeVent и високоефективен кондензен котел UltraGas, чиито емисии на Nox са ненадминато ниски – под 40 mg / kWh.

Друго предимство на вентилационната и отоплителна системата е осигурено от компактните размери и красив дизайн на рекуператора и газовия котел, спестяващ място – особеност, която е изключително атрактивна за реновацията на съществуващи сгради. За техния монтаж се изисква изключително малко пространство, което лесно се намира в тази сграда. За да отговарят на различните изисквания за мощност в различните сезони и да дадат по-голяма ефективност и минимални разходи, два котела UltraGas са свързани заедно, образувайки каскада, което дава двойно по-голям диапазон на модулация на мощността.

hovalЦелта на този проект е да запази историческото наследство, ценностите и духа на миналото, но в същото време да го обедини с иновациите и технологиите на новото време, като се придържа към мотото: отговорност за енергията и околната среда.

Чрез този проект екипът на Архимар затвърди силната си репутация в областта на архитектурното съвършенство, в основата на която намираме креативност, почит към историческите ценности и свързването им елегантно с дизайна за бъдещето.

Функция и принцип на действие на комфортна вентилация HomeVent:

 

За повече информация – Hoval България.

Може да харесате още...