pixel

Къща със слънчево захранване се издига над пустошта след горски пожар

Този дом в „Каньона на слънцето“ като че ли е доказателство за прераждането. Жилището е разположено в имот, който първоначално е бил гъста гора от борови и елхови дървета. Те обаче са били изпепелени по време на пожари преди четири години. Всичко, което останало на земята, са гранитни оголени скали и стръмни склонове. Архитектурното студио от близкия град Боулдър Ren?e del Gaudio Architecture е проектирало този прекрасно разположен и красив нов дом, който напомня за някогашния миньорски и земеделски характер на района.

Голи дървени греди, облицовка от патинирана стомана, огромни врати на плевнята визуално оприличават дома на селските къщи от околността, но и създават една огнеустойчива структура, която не се нуждае от поддръжка.

Домът е не само контекстуален и красив, но и доста устойчив. 3.6kW фотоволтаичен масив произвежда електрическа енергия, която 100% задоволява потребностите на дома. Изолация и тройни стъклопакети се грижат топлината да не бяга навън, а подвижни щори запазват прохладата в къщата през лятото. Отвореният план на дома дава път на дневната светлина, осигурявайки и естествена въздушна циркулация.

greentech.bg

Може да харесате още...