pixel

Квантов скок при линейните помпи

TPE3 съчетава ненадмината ефективност и широк набор от интелигентни функции, което я прави повече от просто помпа. Тя е естественият избор за всеки, който иска да създаде високопроизводителни сградни системи – сега и в бъдеще.

Помпите тип ТР са проектирани за приложения като:
– централно отопление;
– отполителни системи;
– климатични инсталации;
– централни охладителни системи;
– водоснабдяване;
– индустриални процеси;
– индустриално охлаждане.

Помпите се предлагат или със стандартни двигатели (TP и TPD) или с електронни двигатели с вграден честотен конвертор (TPE, TPED, TPE2, TPE 2 D, TPE3, TPE3 D). Всички помпи са едностъпални линейни центробежни, със стандартен двигател и механично уплътнение на вала. Помпите са от модулен тип, т.е. помпата и двигателя пшредставляват два отделни модула. Следователно, тези помпи са по-малко чувствителни към замърсяванията в работната течност, в сравнение с подобните на тях помпи с потопен ротор. Всички TPE2, TPE2 D, TPE3, TPE3 D помпи и TPE, TPED помпи с дву-полюсни електродвигатели с мощност до 3 kW и четири-полюсни електродвигатели с мощност до 1.5 kW са оборудвани с двигатели с постоянни магнити, които имат ефективност превишаваща изискванията на клас IE4 – включително консумацията на електроенергия от вградения честотен конвертор.

Повече от помпа

TPE3 разполага с вграден топломер, както и с функция за ограничаване на дебита, което компенсира поставянето на ограничителен вентил на помпата.

Изберете перфектния режим на управление

Богат набор от режими на управление ви позволява да настройвате работата на вашата TPE3 помпа, така че да отговори напълно на вашите нужди. Двата интелигентни режима на управление са едно от конкурентните предимства на помпата: Представяме ви AUTOadapt и FLOWadapt.

Функцията AUTOadapt непрекъснато регулира кривата на пропорционалното налягане и автоматично избира по-ефективна крива без компромис с комфорта. FLOWadapt е режим на управление, който комбинира AUTOadapt с функцията за ограничаване на ДЕБИТА. Помпата непрекъснато следи дебита, за да гарантира, че желаният максимален дебит няма да бъде надвишен. Това ще спести разходите за отделен ограничителен вентил на помпата.

Други налични режими на управление: Пропорционално налягане/Константно налягане/Константна температура/Константна крива/Константна диференциална температура

Монтажът и пускането в експлоатация са по-лесни от когато и да било преди

Включете помпата, следвайте простите инструкции от интуитивния цветен дисплей и натиснете старт. Толкова е лесно.

Тази помпа иска да комуникира!

Интелигентната комуникация е част от всяка помпа TPE3.

Повече входове и изходи

С добавянето на допълнително конфигурируемо реле и един аналогов вход пълният входно-изходен (I/O) пакет на TPE3 позволява по-добро наблюдение на системата и оптимален контрол върху помпата.

TPE3 I/O пакет
– 2 x аналогови входа за сензор за диференциално налягане, управление чрез константна/диференциална температура, измерване на топлинна енергия или външна точка на настройка;
– 2 x изхода от релета, конфигурируеми като аларма, готовност, работа, работа на помпата или предупреждение;
– 2 x цифрови входа за външен старт/стоп, макс./мин. крива, нулиране на алармите, едновременна работа на помпи чрез безжична GENIair комуникация между TPE3 помпи, свързани паралелно, или между помпени глави в двойна TPE3 помпа.

Grundfos GO

Grundfos GO ви дава възможност за интуитивно мобилно управление на помпата и пълен достъп до онлайн инструментите на Grundfos, когато сте в движение. Безжична комуникация между две единични помпи TPE3 е снабдена с безжична технология, която й позволява да се свърже с друга TPE3 помпа. Благодарение на вградената помощна процедура, свързването към паралелно работеща помпа се постига бързо и лесно. Двете помпи в този случай се управляват заедно в каскаден режим, алтернативен режим или в режим с главна/резервна помпа.

Създадени за инсталатори:
– клемна кутия, монтирана отпред;
– стягаща скоба с един винт за настройване на помпената глава;
– фабрична настройка за AUTOadapt;
– лесно топлоизолиране чрез специално изработени за помпата изолационни кожуси (аксесоар);
– интуитивен дисплей;
– визуален индикатор на състоянието Grundfos Eye.

Поглед отблизо

Grundfos Е-помпи – в свой собствен клас

Като водещ световен производител на помпи и помпено оборудване ние произвеждаме електрически двигатели с изключително качество. От десетилетия сами произвеждаме своите двигатели с вградени честотни конвертори така, че да отговарят на високите стандарти на нашите помпи с електронно управление (E-помпи), използвани в сградните инсталации, промишлеността и водоснабдяването.

Пестене на електроенергия и разходи чрез оптимизирана ефективност

Двигателите Grundfos MGE модел H/I/J са най-енергийноефективните двигатели, произвеждани към настоящия момент. Тези синхронни двигатели с постоянен магнит (PMSM) са проектирани специално за работа с честотни конвертори и са оптимизирани за помпени приложения и висока ефективност при частично натоварване. Това води до по-ниски разходи за електроенергия и разходи за цикъла живот и надвишава ниво IE4 на стандарта IEC60034-30-1 дори със загубите на честотния конвертор при среден диапазон на оборотите (2950-4000 rpm).

Регулирането на оборотите на помпата според потреблението вместо ограничаване на дебита в системата чрез дроселен кран води до:
– предотвратяване на свръхналягане, причиняващо напрежение в системата и шум в крана поради кавитация;
– намалена консумация на електроенергия поради по-ниската работна скорост на помпата.

Високоефективните компоненти, управлението на работната скорост, понижената консумация на електроенергия, компактната конструкция и допълнителните функции за управление правят интегрираните E-двигатели правилния избор за вашата система.

Подобренията в ефективността на последното поколение двигатели MGE се проявяват и при частично натоварване. Една типична помпена система работи при пълно натоварване само в отделни периоди. Това позволява да се установи типичен енергиен профил, така че да можете по-точно да изчислите годишната консумация на електроенергия. Новият двигател MGE може да съкрати времето за изплащане на Е-помпата с до 1 година в сравнение с предходните MGE двигатели IE3 или IE2 с честотни конвертори, които са задължителни в ЕС.

Годишна консумация на електроенергия за работна точка

Енергиен профил с времево съотношение във всяка работна точка с частично натоварване

Интеграция от тип „включи и изпомпвай“

Електродвигателят Grundfos E с вграден честотен конвертор, позволяващ управление на работната скорост, предлага следните предимства при използване в помпени приложения:
– икономия на електроенергия;
– управление на процесите;
– допълнителни функции;
– вградена защита на двигателя;
– по-висока производителност и по-компактни помпи;
– понижен риск от хидравличен удар чрез удължено време за ускорение;
– ниски стартови токове.

Режим на контрол

Защо да изберете е-двигател?

Е-двигателите осигуряват редица предимства пред стандартните двигатели, като например:
– Двигателят и честотният конвертор са идеално съчетани за безпроблемна работа.
– Намалени разходи за монтаж на компоненти и окабеляване.
– Закупуване на цялата система от Grundfos за лесно потребителско обслужване.
– Специализирани функции за конкретни помпени приложения – не се изисква допълнително програмиране.
– Предварително дефинираните режими за интелигентен контрол, като например режим за константно налягане, пропорционално налягане и константно ниво, улесняват интегрирането на помпата във всяко приложение.
– Отговарят на стандартите за електромагнитна съвместимост, което ги прави подходящи за жилищни сгради – без междинен трансформатор.
– Голямо разнообразие от монтажни методи за двигателя чрез фланци/валове/крака, отговарящи на стандартите IEC и NEMA – персонализирани комбинации се изработват по заявка.
– Висока работна температура до 50°C с клас на приложение до IP66 без понижаване на мощността.
– Ниските нива на шум ги правят подходящи за използване в сградни инсталации в сравнение със сходни конкурентни продукти.

Превъзходна производителност чрез уникална функционалност

Е-двигателите предлагат по-богата функционалност, което ги прави лесни за използване в широк спектър от сложни приложения.

Изброените функции зависят от типа на помпата.

Функция за управление на няколко помпи, включваща режим с редуване на помпи, режим с резервна помпа или каскаден режим.
Функцията за управление на няколко помпи позволява да се контролират до четири паралелно монтирани помпи без необходимост от външен контролер. Достъпни са четири различни режима за паралелна работа на помпи: редуване на помпи по време, редуване на помпи по енергия, резервна помпа и каскадна работа.

Контрол чрез диференциално налягане или диференциална температура чрез използване на два датчика
Използвайте два датчика вместо един диференциален датчик за работа в режим на контрол чрез диференциално налягане или диференциална температура.

Пропорционално налягане
Контрол чрез пропорционално налягане на помпи с регулируема от потребителя крива на управление за компенсиране на загубите на налягане.

Функция за стоп при нисък дебит
Подобрена енергийна оптимизация, лесно конфигуриране и високо ниво на комфорт.

Функция за стоп при минимални обороти
Тази функция осигурява спиране на помпата след предварително зададен период от време, когато контролерът е достигнал точка на насищане, принуждавайки помпата да работи с минимална скорост.

Режим на готовност
При помпи, които работят само по няколко часа дневно, режимът на готовност намалява консумацията на електроенергия.

Образуване на въздушен джоб в помпата и работа на сухо
Предпазва помпата от повреда вследствие на образуване на въздушен джоб в помпата и работа на сухо.

LiqTec интерфейс
Вграден интерфейс за LiqTec датчик за разпознаване на работа на сухо със или без закъснение, за да се осигури минимално време на работа на сухо.

Пълнене на тръби
Функция за пълнене на тръби без риск от хидравлични удари.

Константен въртящ момент
Използвайте константен въртящ момент, например в приложения с обемни помпи.

Регулиране на кривата на помпата
Създаване на стабилни криви на помпата за приложения, в които са необходими за контрол на системата.

Работа при максимална мощност
Използвайте допълнителната налична мощност в двигателя за генериране на допълнително налягане или изберете подоразмерен двигател.

Изчисляване на специфичната енергия като функция на дебита
Изчислява специфичната енергия като функция на дебита в kWh/m³.

Функция за превишаване на лимит
Принуждава помпата да реагира на измерена или вътрешна стойност, надвишаваща зададен от потребителя лимит. Помпата може да генерира аларма/предупреждение или да промени режима на работа, премахвайки нуждата от външни контролери.

Въздействие върху точката на настройка
Функцията за въздействие върху точката на настройка позволява да се влияе върху точката на настройка на контролера чрез измерени или вътрешни стойности, като например прогнозен дебит.

Подгряване в покой (подгряване за предотвратяване на конденз)
Функцията „Подгряване в покой“ гарантира, че дори в периодите на покой намотките на двигателя се подгряват за поддържане на минимална температура както на двигателя, така и на клемната кутия.

Специални функции за сградни инсталации

Функция AUTOADAPT
Функцията AUTOADAPT регулира непрекъснато кривата на пропорционалното налягане и автоматично задава най-ефективната крива. (само за помпи TPE3).

Функция FLOWLIMIT
Функцията FLOWLIMIT премахва необходимостта от дроселен кран на помпата, намалявайки загубите на налягане в системата. (само за помпи TPE3).

Функция FLOWADAPT
FLOWADAPT е режим на управление, който комбинира AUTOADAPT с функцията FLOWLIMIT. (само за помпи TPE3).

Вграден топломер
Вграден топломер, който може да следи разпределението и консумацията на топлинна енергия. (само за помпи TPE3).

Разширен регистър на събитията
Помпите TPE3 с новите двигатели MGE/MLE са оборудвани с разширен регистър на събитията, който може да записва и показва:
– работната точка във времето: показва 20-те последни работни точки с най-висока консумирана мощност.
– 3D хистограми (дебит, напор, време), (дебит, температура, време) и др.

За контакт и повече информация – Адара Инженеринг.

Може да харесате още...