pixel

КЗК: Шестте големи вериги бензиностанции нямат право да обсъждат помежду си цените на горивата, нито в рамките на БПГА

Шестте големи вериги бензиностанции у нас нямат право да обсъждат по между си цените на горивата. Това реши Комисията за защита на конкуренцията във връзка с разследването за картел на 6 петролни компании у нас –  „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“ и „Петрол“ АД.

Забранява се на служители на тези компании да контактуват помежду си. КЗК задължава тези шест компании в срок от един месец да гарантират, че те и техните служители няма да контактуват помежду си и да обменят информация за цените си. Служители, които не спазват тези изисквания за конфиденциалност, са заплашени с дисциплинарно уволнение, се казва още в прессъобщението на Комисията за защита на конкуренцията.

Комисията за защита на конкуренцията също така забранява и обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“.

КЗК наложи мерки на 6-те вериги бензиностанции у нас, след като преди повече от година започна производство за установяване на ценови картел между тях, предава Европа тв.

През октомври новото ръководство на КЗК обяви, че има достатъчно доказателства за наличие на картел при горивата, компаниите обаче отричат.

Сключването на картелно споразумение е едно от най-тежките нарушения на правилата на пазарната конкуренция. Глобата, ако се докаже в съда, е 10% от годишния оборот на съответните компании.

След анализ на пазара на горива от Комисията за защита на конкуренцията са констатирали условия за цитирам „висока степен за прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду си“. Комисията счита, че независимостта на предприятията е крайно необходима .

ОТ КЗК обещават да разкрият подробности на брифинг в петък.

3e-news.net

Може да харесате още...