Легионела – проблем и решение

Какво представлява бактерията легионела?

Бактерията легионела е основният причинител на легионерската болест, която може да има фатален край, особено за хора с отслабена имунна система. Според съществуващата статистика, между 15 000-20 000 души годишно умират в Европа от легионерска болест.

Легионелата и биофилмът, в който бактерията вирее, са силно устойчиви на повечето методи за дезинфекция. Това прави борбата с бактерията и нейната среда доста трудна, а успешното елиминиране на инфекцията налага използването на високо-специализирани решения.

Подходящото решение е едновременно безмилостно към бактерията и щадящо водата

Съществуват много методи за борба с легионелата и биофилма, но най-ефективното и същевременно щадящо решение е без съмнение системата Oxiperm Pro на Grundfos.

Grundfos Oxiperm Pro – перфектна дезинфекция на водата

Системата ефективно елиминира легионелата и биофилма, без това да се отразява на вкуса и мириса на водата. Избирайки Oxiperm Pro, вие се грижите за безопасността и комфорта на потребителите.

Идеално средство за осигуряване на чистотата на питейната вода е да се използва хлорен двуокис като дезинфектант. Хлорният двуокис е високо ефективен срещу всички типове микроорганизми и има дълго остатъчно време в системата, което означава, че дезинфекцира дори и без да се извлича вода. Голямото предимство на хлорния двуокис пред другите дезинфектанти е в неговата ефективност срещу биофилмите.

Сравнение на действието на дезинфектантите:

table

Сравнение на резултатите от дезинфекцията с хлорен двуокис и хипохлорид при pH 7,5

Системата за производство на хлорен двуокис Oxiperm Pro OCD-162 е идеалното решение за борба срещу легионела и другите микроорганизми в питейната вода. Системите Oxiperm Pro OCD-162 произвеждат хлорен двуокис с използване на разредени разтвори на натриев хлорит (NaClO2, 7,5%) и хидрохлорна киселина (HCl, 9%). Системите се предлагат в четири нива на капацитет, като произвеждат 5, 10, 30 или 60 г/ч хлорен двуокис. Този капацитет е достатъчен да се обработват 150 m³ питейна вода на час при максимална допустима концентрация от 0.4 мг/л ClO2.

Идеални области на приложение за системите за дискретна дезинфекция на питейна вода Oxiperm Pro OCD-162, например:
– Борба срещу легионелата в инсталация на сгради на болници, детски градини, хотели, спортни съоръжения и училища;
– Третиране на питейна вода в общински водоснабдявания;
– Третиране на вода за напояване, например в оранжерии;
– Третиране на процесни води в хранително-вкусовата промишленост;
– Третиране на води за охладители.

Характеристики и предимства:
– Компактна конструкция, също и в затворени пространства;
– Лесен монтаж;
– Ниски експлоатационни разходи;
– Висока експлоатационна надеждност поради вградената система на управление;
– Адаптируеми за различни задачи на дезинфекция на вода;
– Здрава конструкция.

За контакт и повече информация – Адара Инженеринг.

Вижте също...