pixel

Lego ще прави пластмасовите си блокчета без пластмаса

Когато стане дума за играчките тип „конструктор“ на Lego, това събужда радост в детските очи и никой не може да си представи прословутите детски строителни играчки без пластмасовите им блокчета. Lego обаче възнамерява да замени пластмасата с по-екологична алтeрнатива.

Предвид резултати по отношение на устойчивостта на датската фирма, това не изглежда като случайно хрумване. Те работят усилено по намаляването на опаковките, инвестираха много в офшорни вятърни паркове. Миналата година прекратиха партньорството си с петролната компания Shell. Сега просто забодоха „черешката на тортата“ в своя еко-поход.

Компанията планира да замени пластмасата в своите пластмасови блокчета с устойчив материал до 2030 година.

Усилието им ще има сериозни резултати. От 1963 г. насам цветните играчки се правят от пластмасова смес, известна като акрилонитрилбутадиенстирол. През 2014 г. са направени повече от 60 милиарда LEGO елемента. Фирмата използва повече от 6000 тона пластмаса годишно за производството на кубчетата. Изработката на пластмасата формира 90% от въглеродните емисии на компанията.

Компанията ще инвестира 1 млрд. долара в своя „LEGO център за устойчиви материали“ в Дания. Негова единствена цел ще е да се намери и разработи нови устойчиви алтернативи. 100 специалисти ще бъдат ангажирани в изпълняването на задачата.

Какъв точно ще е новият материал, не е ясно. Все още няма дефиниция за еко-пластмаса в компанията. Знае се обаче, че ръководството ще изисква такъв материал, който да има нисък въглероден отпечатък, да има влияние върху използването на ресурси, човешките права и климатичните промени“.

greentech.bg

Може да харесате още...