pixel

Левицата внесе законопроект за забрана на проучването и добива на шистов газ

Законопроект за забрана на проучването и добива на шистов газ у нас чрез сондиране, последвано от хидравлично раздробяване на скалата, е внесла вчера левицата в деловодството на парламента. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание Любен Корнезов (КБ), цитиран от БТА.

С влизането му в сила се отменят разрешителните за проучване и добив на течни и газообразни въглеводороди, пишат авторите – Сергей Станишев и група народни представители от левицата.

Предлага се лицата, които с или без разрешение са извършвали такива проучвания, да предоставят до един месец пълен отчет пред министерството на икономиката и пред министерството на околната среда.

Авторите са предвидили и глоба до 100 000 лв. за юридически лица и до 10 000 лв. – за физически при нарушение на този закон, ако те не са престъпления.

Предвижда се до 30 март всяка година правителството да внася в Народното събрание доклад за проучванията и добива на шистов газ и използваните за това способи, както и за въздействието върху околната среда.

econ.bg

Може да харесате още...