pixel

Lockheed гради 10MW електроцентрала, базирана на океанска термална енергия

Lockheed Martin е фирма, известна повече като производител на техника за отбраната, но ето, че компанията обяви плановете си за изграждане на електроцентрала за „зелена“ електроенергия, която ще използва вариациите в температурата на океанската вода за производство на електроенергия. С това фирмата прави огромна крачка напред към реализацията на 130-годишната концепция.

Lockheed е подписала споразумение в събота в Пекин с частната компания Group Reignwood за изгражданетона 10-мегаватова офшорна инсталация, която ще осигурява енергия за нов, луксозен курорт на остров Хайнан в южната част на Китай. Електроцентралата ще използва нещо, известно като „технология за конвертиране на термалната енергия“, или съкратено OTEC.

Тази електроцентрала ще е най-голямото OTEC съоръжение, строено някога. Вярваме, че това е първият подписан договор за офшорна OTEC централа с размер, достатъчно значим, за дса може да захранва местната общност”, каза Дан Хелър, вицепрезидент на направлението за нови начинания в Lockheed Martin.

10-мегаватовата инсталация ще е в състояние да захранва няколко хиляди домове и експерти казват, че този ход ще бъде трамплин към изграждането на 100-мегаватови OTEC целтрали, годни да захранват малки градове.

Процесът на OTEC използва топлите тропически води за захранване на парна турбина. Студена вода от дълбините се изпомпва нагоре, за да кондензира парата обратно в течност.

Електроцентрали със затворен цикъл на работа като тази, планирана от Lockheed, използват течност с ниска точка на кипене като например амоняк, за да създават пара.

Топлите повърхностни води преминават чрез топлообменник, карвайки амоняка в затворената система да кипи и да създава пара, която задвижва турбината. Студените дълбоководни води се изпомпват при друг топлообменник, което кара амоняка да кондензира и па да се превръща в течност.

Lockheed не е единствената фирма, разработваща OTEC. Няколко държави и частни компании обявиха плановете си за изграждане на средно големи съоръжения от този вид, обичайно до около 10 мегавата, повечето от тях – наземни.

greentech.bg

Може да харесате още...