pixel

“Лукойл Нефтохим” спира работа

Директорът на “Лукойл Нефтохим” Валентин Златев заяви, че рафинерията спира работа, тъй като трябва да спази закона. Той каза това след срещата си с ръководителя на Агенция Митници Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков по повод за отнетия във вторник лиценз на „Лукойл“.

Златев не отговори ще има ли проблеми на бензиностанциите, както и дали рафинерията ще постави измервателни уреди преди края на годината, което би позволило „Лукойл“ да заработи отново като данъчен склад, предаде БНР.

Агенция “Митници” е издала две заповеди, с което е отнела лиценза на нефтопристанище „Росенец” и на „Нефтохим”. Заводът е приведен в авариен режим на работа и за момента преработката е спряна.  „Ние сме законопослушни и естествено изпълняваме указанията“, коментира Златев.

В момента на изказването всички производства в “Лукойл Нефтохим” са работели нормално, съобщи БНР. Сред работниците се говори, че е възможно до бъдат освободени в неплатен отпуск през следващите 6 месеца.

Отнемането на лиценза на данъчните складове на “Лукойл Нефтохим Бургас” няма да доведе до повишаване на цените на горивата, увери председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Според него не би трябвало да се стигне до увеличаване на цените, освен ако на пазара настане паника. На пазара, има оперативни резерви от горива, има и държавен резерв, който може да бъде използван в случай на недостиг.

Според Делчев, скоро складовете, с отнетите лицензи ще поставят измервателни уреди и отново ще заработят.

publics.bg

Може да харесате още...