pixel

Макаров: Русия още има интерес към газов хъб „Балкан“

Русия има интерес към проекта за газов хъб „Балкан“. Това заяви руският посланик в България Н. Пр. Анатолий Макаров в интервю за бТВ в неделя.

Той изтъкна, че липсата на правителство и застоят в дейността на междуправителствената комисия възпрепятстват разговорите по конкретни проекти. Макаров каза, че междуправителствената комисия не е работила в продължение на пет години до януари 2016 г., като по план следващото ѝ заседание трябва да се състои през 2017 г. По думите му с българския президент Румен Радев са обсъдили вече възможностите за визита на руския президент Владимир Путин през идната година.

Според Макаров Москва очаква да види гаранции при изпълнението на проект като газовия хъб „Балкан“.

„Ние трябва да разберем едно – с вас вече се опитахме да направим „Южен поток” всичко това свърши доста печално. Искате ли същия подход – не искате. И Русия не иска този подход. Ние сме готови да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим – дайте да видим вашите технико-икономически обосновки, плюс финансовите обосновки, да знаем, че има съответстващи гаранции от ЕС за реализирането на този проект”, обясни Макаров.

Той беше категоричен, че и „Южен поток”, и „Белене”, и „Бургас-Александрупулис” не са се случили само заради липсата на политическа воля, а не поради липса на икономическа обосновка.

„Южен поток“ беше обмислен до края. Все още има останали тръби на пристанището във Варна, които скоро ще заминат за строителството на газопровода „Турски поток“, те ще бъдат използвани.

Макаров изрази задоволство от уреждането на въпроса със задълженията на българската страна по арбитражното дело между Националната електрическа компания и руската „Атомстройекспорт“.

По отношение на строежа на втора атомна електроцентрала в България и евентуална нова мощност в АЕЦ „Козлодуй” руският посланик заяви, че търговски интерес не липса както от страна на Москва, така и на други държави и компании. Той отбеляза, че Москва е готова за разговори след сформирането на ново правителство в България.

„Може би ще намерим инвеститор, може би ще работим съвместно”, каза Макаров.

publics.bg

Може да харесате още...