pixel

Малка добра новина: намаляват прогнозите за растежа на ядрената енергия

Агенцията за ядрена енергия при Организацията на обединените нации е намалила своята дългосрочна перспектива за ръста на ядрената енергетика за трета поредна година. Отчасти причина за това е колебанието след бедствието в Япония.

Все пак индустрията може и да удвои капацитета си до 2030 г. поради многото проекти в Азия.
Като цяло ядрени енергийни мощности ще нараснат с между 17 и 94% до 2030 г. в зависимост от редица фактори, посочи Международната агенция за атомна енергия. Предишната прогноза беше за растеж в диапазона 25 до 100%.

В икономически развитите страни ниските цени на природния газ и субсидиите за възобновяемата енергия се очаква да окажат влияние върху перспективите за ядрената в краткосрочен план. Също така продължаващата финансова криза продължава да представлява предизвикателство за капиталоемки проекти като тези за изграждане на АЕЦ, съобщи агенцията.

Тези фактори, в допълнение към аварията във Фукушима през март 2011, се очаква временно да забавят изграждането на някои атомни електроцентрали.

В дългосрочен план обаче не е така – нарастването на населението, търсенето на електроенергия, загрижеността за климатичните промени и нестабилността на цените на други горива “продължават да сочат, че ядрените мощности играят важна роля в енергийния микс,“ се казва в изявление на агенцията.

Макар че новите цифри са по-ниски в сравнение с предходната прогноза през 2012 г., те все още говорят за постоянно нарастване на броя на ядрените централи по света през следващите 20 години, особено в Азия, заяви генералният директор на МААЕ Юкия Амано заяви.

В момента има 434 ядрени реактора в света и 69 са в процес на изграждане. Само в Китай се строят  30 нови АЕЦ в допълнение към 15-те, които вече са налице.

Но откакто стана голямата ядрена авария във Фукушима, Япония, много страни преосмислиха енергийните си стратегии и такива като Германия, Швейцария и Белгия решиха да се откажат от ядрената енергия.

greentech.bg

Може да харесате още...