Малка домашна вятърна турбина

turbina

Ако искате да се снабдявате с електричество от независим източник, вятърната турбина е правилният избор, но има няколко неща, които трябва да се вземат предвид при покупката.

Вятърната турбина се комбинира изгодно с фотоволтаична система, тъй като те се допълват много добре. През зимните месеци слънчевата енергия генерира доста пестеливо енергия, но точно по това време духа много вятър. Вечерно време и през нощта, когато слънцето не грее, малките вятърни турбини продължават да генерират електричество. Комбинацията със слънчеви клетки е идеална и по финансови причини, защото те са по-евтини.

solar

Изборът на вятърна турбина трябва да бъде консултиран със специалист, който да прецени дали вятърът в съответния регион е достатъчно силен. За да си струва финансово закупуването на системата, средната годишна скорост на вятъра трябва да бъде най-малко три метра в секунда. Крайбрежните райони имат явно предимство, докато в гъсто застроените селища обикновено няма смисъл, тъй като вятърът се отклонява от сгради и дървета.

На пазара има доста голям избор на различни модели вятърни турбини, но при тези съоръжения са важни не само техническите параметри, а поддръжката и евентуално ремонта.  Добре е да изберете местен или производител от региона. Една турбина от 600 W например е около 1600 лв, от 1600 W – 4600 лв и т.н.

Системата обаче трябва да произвежда достатъчно енергия, за да отговаря на нуждите на съответното домакинство –  между 1500 и 10 000 киловатчаса годишно.

Към изчисленията се добавя и производителността на комбинираната слънчева система. Тези фактори се използват за определяне на размерите на малката вятърна турбина и на системата за съхранение.

Може да харесате още...