pixel

Манчестър ще се захранва от геотермална ТЕЦ от началото на 2016 г.

Манчестър ще се захранва от геотермална ТЕЦ от началото на 2016 г.

Тази седмица бяха „задвижени“ плановете за изграждане на първата мащабна геотермална централа в Манчестър, след като разработчикът GT Energy получи одобрение за проекта и обезпечи финансиране от 1,7 млн. лири.

Фирмата потвърди миналата седмица, че вече е завършила окончателните проекти за схема за извличане на топлина от недрата на земята под Девъншир в Ардуик. Проектът има потенциал да осигури централно отопление за около 6000 жилища и предприятия в региона.

Компанията заяви, че е инвестирала 450 000 лири в проекта и току-що е завършила процедура по набиране на финансиране в размер на 1,7 млн. лири, реализирана под ръководството на местния Фонд за нисковъглеродни иновации и европейския фонд за регионално развитие.

Благодарение на наличното финансиране проектът вече е на етап, когато е готово да се започне строителството и да се потърсят останалите 15,9 млн. лири, необходими за завършване на разработката.

В проекта GT energy ще разчита на своя партньор – Erdwerk, фирма с богат опит в дълбочинните геотермални разработки в Германия.

По-рано тази година фирмата подписа споразумение за съвместна работа и с E.ON, която предвижда енергийният гигант да използва наличната топлофикационна мрежа за разпределение на топлинната енергия, произведена от геотермалната инсталация, към местните домакинства.

GT Energy заяви, че сега се надява да започне сондирането на  два сондажа през пролетта на 2015 г. и след това да започне производството на енергия 12 месеца по-късно. Ако се окаже успешна, схемата ще създаде мрежа от подземни тръби, която  да отоплява до 6000 домове.

Очаква се проектът да създаде 45 работни места по време на етапа на строителството и 30 работни места по време на експлоатацията.

greentech.bg

Може да харесате още...