pixel

Марин Райков поиска международна проверка на енергийния сектор у нас

Независима международна проверка на българския енергиен сектор, това е поискал българският министър-председател Марин Райков от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с когото се е срещнал в Брюксел. Ромпой е изразил готовността на ЕС да помогне в случая.

„Той ще подкрепи нашето искане за един международен анализ първо на цялата верига на ценообразуване, въобще на целия сектор „Енергетика“, за да можем да индентифицираме проблемите, които доведоха до този недопустим срив“, коментира Райков след срещата. Международната проверка у нас се очаква да бъде подпомогната от генералната енергийна дирекция на Европейската комисия.

Райков и Ромпой са обсъдили и конкретни действия, които трябва да бъдат предприети за оздравяване на енергийния сектор в България. Либерализацията на енергийния ни пазар е основната тема на разговорите между вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева и министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Социалната криза у нас няма да прерасне в икономическа, уверил е българският премиер европейските партньори. Райков е обещал да не се предприемат авантюристични действия, които могат да отчуждят чуждите инвеститори от България.

Сред темите, обсъдени между българския премиер и Херман ван Ромпой, са и подпомагането на най-нуждаещите се хора и намаляването на безработицата.

„Съществува инициатива на ЕС за младежката заетост, много разчитаме, че България ще може да получи финансово съдействие по тази инициатива”, коментира Райков. Обмисля се и възможността европейските средства, които България няма да успее да усвои до края на съответния програмен период, да бъдат пренасочени към различни програми за стимулиране на младежката заетост.

ekipnews.com

Може да харесате още...