pixel

Материал, който сортира молекулите по форма, може да намали цената на природния газ

Материал, който сортира молекулите по форма, може да намали цената на природния газ

Нов материал, който сортира въглеводородните молекули по формата им, може да намали разходите за бензин и също така да направи горивото по-безопасно чрез намаляване на нуждата от някои добавки, които са свързани с образуването на рак. Това се твърди в публикация в списание Science.

Рафинериите обикновено използват материал, който може да сортира молекулите според размера им, като това е важен етап в процеса на рафиниране. За да се постигне желаното октаново число, този етап трябва да бъде допълван с енергоемки дестилационни стъпки или чрез използването на добавки.

Новият материал, който сортира молекулите по форма, а не по размер, по-добре отличава различните видове въглеводородни молекули, премахвайки дестилационните мерки и необходимостта от повишаване на октановото число чрез добавки.

„Можете да постигнете висока производителност на бензина при по-ниска цена, а също така и по-екологичен бензин”, казва Джефри Лонг, професор по химия в Университета на Калифорния в Бъркли, който ръководи работата по проекта.

Новият материал е вид метало-органична рамка – сравнително нов клас материали, изработени от метални атоми, свързани чрез органични молекули. Използването на различни метали и органични молекули, които ги свързват, може да генерира материали с голямо разнообразие от свойства. Възможно е да се правят едва доловими промени в размера и формата на порите в рамките на материала, например, както и в начина, по който тези пори взаимодействат със специфични молекули.

За да направят материала за сортиране на въглеводородите, изследователите са изградили материала така, че да е „надупчен“ с микроскопични тунели, включващи триъгълни напречни сечения. Тези тунели могат да сортират пет различни вида хексанови молекули – въглеводороди с шест въглеродни атома – които са ключови за постигане на желаното октановото число на бензина. Октановото число при хексана зависи от това как са подредени въглеродните атоми. Ако са подредени в редица, образувайки линейна молекула, октановото число е много ниско – около 30. Но ако са свързани заедно в разклонена структура, октановото число може да бъде по-високо от 105.

Формата на молекулите влияе на това как се движат през тунелите. Като цяло молекулите се движат по-бавно през онези части на тунела, където има триъгълно стеснение. Разклонената структура на молекулите им помага да „стоят“ в по-централната част на тунелите и така те преминават по-лесно и излизат първи. Молекулите с други форми се „заклещват“ при триъгълните сечения и излизат най-накрая. Различните молекули се появяват на регулярни интервали, което ги прави лесни за разделяне. Лонг казва, че компютърните симулации показват, че методът ще бъде полезен за сортиране и на други ключови молекули.

Може да харесате още...