Милер поиска от ЕС „особен статут“ за газопроводите, по които руският газ постъпва в Европа

Милер поиска от ЕС

„Газпром“ предложи на ЕС да даде „особен статут“ на газопроводите, обезпечаващи доставката на руски газ за Европа в контекста на третия енергиен пакет, заяви председателя на „Газпром“ Алексей Милер в хода на заседанието на президиума на Европейския делови конгрес.

„Бизнесът на „Газпром“ винаги е съответствал на правилата, установени на пазарите, на които работи компанията. Ние участваме в диалога с ЕС за промяна на третия енерген пакет и предложихме да ни бъде даден статут на трансгранични газопроводи, по които газа постъпва от Русия в Европа“, се цитрат думите на Милер в съобщение на „Газпром“.

По думите на Милер, подобна мярка дава възможност да се отчетат интересите на руските инвеститори в европейската енергетика, а това ще помогне впоследствие за повишаване на енергийната безопасност на Европа, става ясно още от съобщението.

Въпросът за промяна на третия енергиен пакет на ЕС е бил сред основните теми на срещата в рамките на Европейския делови конгрес, информира също и oilru. По думите на Милер реализацията на новото европейско законодателство в областта на енергетиката може да доведе до негативни последствия за самите европейски страни. Моделът на либерализация, която ЕС е заложил в третия енергиен пакет и смята да приложи към газовия пазар, по неговите думи ще се отрази негативно, в това число и на крайните потребители.

„Третият енергиен пакет в сегашния си вид подрива мотивацията на инвеститорите, тъй като ги изолира от управлението на направените от тях инвестиции. Планираната реформа създава сериозен риск от недоинвестиране в енергийния сектор на ЕС“, смята Милер.

Изказването на Милер идва буквално часове преди да бъде направена първата копка по проекта за газопровода „Южен поток“. Руската страна иска практически да се пребори с правото на достъп на трети страни, което се гарантира от третия енергиен пакет и което право ще започне да важи веднага след като започне да функционира новата тръба. С новото искане руската страна практически се опитва да избегне дългата и не толкова сигурна като успех процедура на дерогация. Припомняме, че по силата на дерогация беше избегнато прилагането на третия енергиен пакет по отношение на „Северен поток“.

Третия енергиен пакет беше приет от ЕС през 2009 г. и предвижда либерализация на електроенергийния и газов пазар.

Европейският делови конгрес е международна неправтелствена организация от 132 члена от 25 държави, след които «Газпром», Shell, ExxonMobil, Total, Wintershall, E.ON Ruhrgas, GDF SUEZ, ENI, Siemens, MAN Ferrostaal AG, Daimler, Alcatel, Deutsche Bank, Dresdner Bank, BNP Paribas, UBS, Societe Generale и др.

3e-news.net


Вижте също...