pixel

Министър Нанков: Няма да допуснем еко катастрофа в Бургаско

„Тежко е състоянието на Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Бургас. Дигата е откъсната. Но още днес проектантите започват изготвянето на проект, с който да бъде остойностен ремонтът на депото и укрепването на компрометираната дига.“ Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е на място на бедствието в Бургаска област и координира възстановяването на щетите заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Министърът допълни, че всички необходими действия са предприети, за да бъде избегната екологична катастрофа в областта. „Жителите на Бургаска и другите общини в област Бургас няма да бъдат оставени без депо, в което да депонират отпадъците си. В момента се прави всичко възможно, за да се осигури временно депо“, заяви категорично министърът и подчерта, че укрепването на дигата ще бъде извършвано в авариен режим и максимално бързо.

Тежка остава и ситуацията с Пречиствателната станция за отпадни води в Долно Езерово, която е залята с вода, стана ясно по време на проверката. „Служител на станцията се е спасил, скачайки през прозорец“, съобщи министър Нанков и увери, че до няколко седмици нейният ремонт ще приключи.

Вече са разчистени свлечените земни маси до АМ „Тракия“, каза още Николай Нанков. Той уточни, че е разговарял с вицепремиера Томислав Дончев, който е уверил, че средствата са налични и резервирани за най-пострадалите селища. Регионалният министър  посочи, че все още е затворен републиканският път между Долно Езерово и Братово, който също е залят от вода и наноси. Разчистването му ще започне след оттичане на водата. По главния път Бургас – Средец все още има 500-метров участък, в който е въведено еднопосочно движение, заради наводнение. Мобилизирана е техника за възстановяването на засегнатите пътища.

Регионалният министър съобщи, че е много тежко положението с общинските пътища и уличната мрежа в селата Черни връх и Равнец. По думите му, там ще се пренасочи техника за възстановяване на проходимостта им. Над 25 къщи в село Равнец са били отводнявани тази нощ, а още редица домове са недостъпни, заради наноси от кал.

„Днес продължаваме с описване на щетите, както по публичната инфраструктура, така и на частните домове, за да можем да насочим приоритетно средства за най-пострадалите“, каза министър Нанков. Той уточни, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за починалите трима души от бедствието. Продължава и издирването на изчезнала жена.

„Компетентните органи започнаха и проверка на язовирите в община Камено, за да се провери дали те или поройният дъжд е виновен за бедствието, защото тук за три часа са се излели 200 л. на кв. м, което говори за страшно бедствие“, категоричен бе Николай Нанков. Той  допълни, че 6 от компрометираните 7 язовири са общинска собственост, а един е отдаден под наем на частно лице. Министърът напомни, че собственикът на язовира носи отговорност за неговата експлоатация и безопасност. Установени са и непочистени дерета в Камено, по които е дошла и приливната вълна. „Имаме уверенията на областния управител на Бургас, че са правени проверки, давани са предписания. Дори за днес е имало планирана проверка на язовирите. Факт е, че в продължение на реката, която свързва тези 4 язовира е дошла приливна вълна, тръгнала от празен язовир“, каза министърът.

Министър Нанков изказа съболезнования на семействата на загиналите. От вчера в Бургас, а днес в Камено, ще се изплаща еднократна социална парична помощ за подпомагане. „В момента ние съдействаме да възстановим щетите, движението и нормалния ритъм на живот“, добави министърът.

Може да харесате още...