pixel

Министър Нено Димов иска нов стандарт за твърдото гориво догодина

От догодина въвеждат нови изисквания за твърдото гориво у нас. Причината е, че битовото отопaление е сред основните замърсители на атмосферния въздух. По време на национална конференция за справяне с проблема министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че през следващия отоплителен сезон няма да бъдат допускани до пазара въглища и дърва, които не отговарят на екологичните стандарти. С другия замърсител – автомобилите, транспортният министър Ивайло Московски обяви, че държавата ще се бори като инвестира в повече електрически превозни средства.
Над 500 хиляди души умират всяка година в Европа заради замърсяването на въздуха. Данните изнесе екоминистърът Нено Димов и посочи, че у нас основният бич са фините прахови частици. Той определи отоплението на твърдо гориво като основен замърсител и заяви, че от следващата година ще има специални изисквания за ползването на въглища. „Недопускане до пазара на горива, които не отговарят на този стандарт за съдържание на сяра и пепел в горивата, за влажност на дървата. Този стандарт беше обсъждан на 22-ри на експертно ниво, продължава обсъждането и през следващите години би трябвало да бъде въведен. Моята цел ще бъде в следващия отоплителен сезон да има този стандарт“, каза министър Димов.

Освен отоплението, автомобилите също са сред основните замърсители. Ресорният министър Ивайло Московски обаче е на мнение, че българите още не са готови да слязат от тях. Той даде и пример със софийското метро, което въпреки развитието си не намалява движението на коли: „Масово едно средностатистическо семейство предпочита да купи два, дори три автомобила, вместо един с добро ниво на евростандарт и добри технически показатели. Вече десет години изпълняваме сериозна програма, особено с проекта за софийското метро. Намаля ли обаче трафикът на автомобили? Вероятно не“.

Държавата ще търси начини за купуването на повече екологични превозни средства. Към момента обаче не е ясно откъде могат да дойдат необходимите пари.

Може да харесате още...