pixel

Министър Димов поиска дерогация за България за депонирането на отпадъците

Министър Димов поиска дерогация за България за депонирането на отпадъците

Министърът на околната среда и водите Нено Димов поиска дерогация (отлагане) за България по отношение на депонирането на отпадъците. Това стана на заседанието на Съвета на министрите на околната среда на ЕС в Люксембург, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

„Разпоредбите относно целите и дерогациите и предвидените механизми за гъвкавост са от ключово значение, за да осигурят плавен преход към рециклиращо общество и да минимизират риска от прилагането на методи за оползотворяване, стоящи по-ниско в йерархията за управление на отпадъците“, заяви на заседанието министър Димов.

Според него на България е необходимо повече време, за да отговори на изискванията. Европейската комисия предлага свеждането на депонирането на отпадъците до 10% до 2030 г. Европейският парламент поиска по-строги мерки и намаляване на депонирането до 5% за същия период. Дерогация може да бъде постигната за период до 2040 г., посочиха от МОСВ.

До 2023 г. в България се предвижда да влязат в експлоатация технологии и техника за рециклиране на отпадъци с капацитет 105 000 тона годишно. Допълнително ще бъде осигурен и капацитет за оползотворяване на битовите отпадъци от 180 000 тона на година.

publics.bg

Може да харесате още...