pixel

Министър Петкова открива Шестата регионална енергийна конференция

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие днес Шестата регионална енергийна конференция „Енергийно развитие на Югоизточна Европа: енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и ръст“. Конференцията се провежда на 19-и и 20-и септември в хотел „Балкан” в София.

По време на конференцията ще бъдат дискутирани политики по осигуряване на енергийната сигурност в региона и идеята за Европейски енергиен съюз, както и приоритети в енергийната политика на България. Други акценти, които ще бъдат обсъдени са подходът и регулаторните аспекти на куплиране на енергийните системи на съседните на България енергийни системи.

Напредъкът по проектите за изграждане на газовите интерконектори на българска територия, идеята за създаване на газов хъб „Балкан“ и чуждестранният опит в такива проекти, също ще бъдат сред обсъжданите теми. Ще бъде представена информация и за статуса на проучванията за добив на енергийни ресурси на територията на България и в някои страни от региона, включително и възможностите за приложение на нови технологии.

По темата ядрена енергетика ще бъдат чути различни мнения на специалисти в това число и на БАН относно възможните варианти за решаване на въпроса с оборудването за АЕЦ „Белене“.

Участие в конференцията ще вземат депутатът от ГЕРБ и председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет Валентин Николов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, евродепутатът Владимир Уручев, както, зам.-министрите на енергетиката Николай Николов и Жечо Станков.

publics.bg

Може да харесате още...