pixel

Митата на върху китайските соларни панели са “сериозна грешка”, казва немски министър

Германски министър предупреди Брюксел, че налагането на наказателни мита за вноса на китайски фотоволтаични продукти би било „голяма грешка“, която може да доведе до цялостна търговска война между ЕС и Китай.

Министърът на икономиката Филип Рьослер заяви пред вестник Welt am Sonntag, че предложените от ЕС налози в размер на до 68 на сто за вносните слънчеви панели китайско производство ще навреди на търговията и представлява „грешен инструмент“ за справяне с предполагаемия дъмпинг с евтини панели на европейския пазар.

В момента ЕС провежда антидъмпингови и антисубсидийни разследвания срещу китайските производители на соларна техника, едно от които касае соларните панели. Разследването започна след жалба на организацията ProSun – алианс на европейските производители на соларна техника. Групата твърди, че китайските конкурентни са облагодетелствани от нелоялни субсидии, които им позволяват да продават панелите си в Европа на ниво под себестойността им.

Въпреки, че жалбата е подписана от няколко десетки соларни производители, по-голямата част от европейската фотоволтаична индустрия се обяви яростно против налагането на митата. Тя се аргументира, че това ще повиши цените и ще забави разгръщането на нисковъглеродните технологии.

Рьослер изглежда подкрепя това твърдение. Пред вестника той коментира, че германското правителство нееднократно е предупреждавало Европейската комисия за опасността от налагането на мита.

„Германската индустрия е силно загрижена и съвсем основателно”, каза Рьослер. “Очаквам Комисията да направи всичко, за да предотврати конфликт в търговията. Комисията трябва да търси резолюция чрез преговори и диалог, а не чрез заплахи.“

greentech.bg

Може да харесате още...